Unii adolescenți consumă droguri fără ca să știe. Se întâmplă la zilele de naștere sau petreceri, unde le pot fi puse stupefiante în băuturi. Despre aceste experiențe tinerii le povestesc psihologilor, în cadrul ședințelor de psihoterapie.
Problema dependenței minorilor și adolescenților de alcool și droguri a fost discutată în cadrul emisiunii "ATITUDINI" de jurnalista Maria Dimineț, psihologul Zinaida Gribincea și coordonatorul de program din cadrul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita", Tatiana Bursuc.
"Sunt cazuri când copiilor li se pun droguri în băuturi. Se întâmplă, de obicei, la zilele de naștere. Contează mult gașca din care fac parte. Avertizăm mereu minorii și adolescenții să fie atenți la asemenea evenimente, să consume băuturi doar din vase închise. Unii copii pot deveni dependenți de droguri după două încercări", a povestit Tatiana Bursuc.
Pentru a nu ajunge în asemenea situații, părinții trebuie să-i informeze pe copii despre riscurile consumului de alcool și droguri.
"Copiii sunt vulnerabili. În anumite circumstanțe, ei sunt tentați să experimenteze ceva nou. Ei au senzația greșită că pot controla o situație și se aventurează. Datoria părinților este să le vorbească, de mici, despre consecințele consumului de stupefiante și băuturi alcoolice", a precizat Tatiana Bursuc.
Un copil care începe să consume alcool și droguri poate fi recunoscut ușor după comportament.
" Părinții trebuie să fie atenți la modul în care copiii își îndeplinesc responsabilitățile zilnice. Dacă există o discrepanță între activitățile din trecut și prezent, este un semn că ceva nu este în regulă. De asemenea, vestimentația neîngrijită, apatia, absenteismul școlar trebuie să-i îngrijoreze pe părinți", a atenționat psihologul Zinaida Gribincea.
Părinții excesivi de severi cultivă multe complexe și frustrări copiilor. Anume aceștia riscă să fie influențați negativ de mediul în care se află și tentați să consume droguri sau alcool.
"Un copil informat, pregătit pentru viață, care are mereu suportul părinților va evita relațiile cu oamenii nepotriviți și nu va fi tentat să consume alcool sau droguri. Grav este cazul părinților exagerat de protectori, care impun multe limite copiilor. Atunci când părinții nu-i mai pot controla, ei profită la maximum de libertate. Se refugiază în lumea lor, experimentează lucruri noi și sunt ușor manipulați", a precizat Zinaida Gribincea.
158 de adolescenți băuți și drogați au fost depistați de poliție, anul trecut.
Pentru mai multe detalii, vizionați materialul video atașat.
Autor: Maria Dimineț