Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC, despre decalajul din Registrul de Stat al Alegătorilor și listele electorale

© Sputnik / Miroslav RotariRodica Ciubotaru
Rodica Ciubotaru - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a ținut să facă câteva precizări în legătură cu îngrijorarea exprimată de experții Promo-Lex privind decalajul considerabil între datele din Registrul de Stat al Alegătorilor și listele electorale.

CEC despre decalajul din Registrul de Stat al Alegătorilor și listele electorale.
Vicepreședintele CEC Rodica Ciubotaru a declarat într-o intervenție telefonică în studioul radio Sputnik Moldova că diferența dintre datele din Registrul de Stat al Alegătorilor și cele din listele electorale se explică prin faptul că o parte dintre alegători au viza de reședință sau de domiciliu expirată. Ori, în general, actul de identitate nu mai este valabil și, respectiv, ei se regăsesc în RSA pe circumscripția dată, dar nu se regăsesc în listele electorale.

Dacă până la tipărirea listelor electorale cetățenii respectivi își vor actualiza datele, ei vor fi trecuți în listele electorale.

Experții Promo-Lex au sesizat că decalajul respectiv la Chișinău este peste 17 mii de alegători, iar la Bălți — de peste patru mii de alegători.

În municipiul Chișinău, pentru alegerile locale noi din 20 mai, vor fi deschise 306 secții de votare. Numărul de alegători incluși în listele electorale de bază în municipiul Chișinău este de 628.683 de persoane.

Fluxul de știri
0