Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a decis: Cine nu va mai putea să bea bere în Moldova

© REUTERS / Michaela RehleПосетители фестиваля пива "Октоберфест" в Мюнхене
Посетители фестиваля пива Октоберфест в Мюнхене - Sputnik Moldova
Abonare
Noile prevederi vor fi puse în aplicare abia după cinci luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a nu impune bariere în activitatea agenţilor economici din domeniul fabricării și circulației berii și băuturilor pe bază de bere.

CHIȘINĂU, 19 apr — Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat un proiect de lege care îi vizează pe producătorii de bere din țara noastră. În ședința de miercuri, premierul Pavel Filip a declarat că s-a ajuns la un numitor comun cu oamenii de afaceri, după mai multe discuții purtate în cadrul platformei Consiliului Economic de pe lângă premierul Republicii Moldova.

”Este un proiect care a fost discutat mult timp cu oamenii de afaceri și pe platforma Consiliului Economic, până s-a ajuns la acest numitor comun”, a declarat Filip.

Agenții economici din domeniul fabricării și circulației berii și băuturilor pe bază de bere vor fi obligați ca să indice pe eticheta și pe ambalajul de desfacere un nou simbol care interzice consumul producţiei alcoolice în timpul sarcinii. Pentru a nu impune bariere în activitatea agenţilor economici din domeniul respectiv şi pentru a le acorda un termen ca să-şi realizeze stocurile de produse certificate, agenții economici vor avea un răgaz de 5 luni de la data intrării în vigoare a legii.

 
Посетители фестиваля пива Октоберфест в Мюнхене - Sputnik Moldova
Atenție! Berea - băutură nocivă, în special, pentru tineri

Potrivit notei informative, anterior, fabricarea şi circulaţia berii, în Republica Moldova, a fost reglementată de un singur standard SM 143:2001 „Bere. Sortimente naţionale. Condiţii tehnice generale" apoi, în anul 2012, a fost elaborată Reglementarea tehnică „Berea şi băuturi pe bază de bere", care prevede condiţiile specifice de activitate a domeniului respectiv, inclusiv şi cele de etichetare.

Cerinţele de etichetare din Legea 1100/2000 (art. 17) şi cele din Reglementarea tehnică diferă, şi anume, prin necesitatea de a aplica pe etichetă „numărul de identitate a lotului, precedat de menţiunea „L„ (art. 17, alin. (3), lit. m). Produsul nominalizat se certifică atât în serie, cât şi pe loturi, iar certificatul de conformitate poate fi valabil şi 2, şi 3 ani.

Totodată, nu vor mai fi interzise utilizarea sticlelor returnabile pentru îmbutelierea producţiei alcoolice, precum și comercializarea cu amănuntul a producţiei alcoolice ambalate prin depozite specializate arendate.

Fluxul de știri
0