Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

26 de monumente istorice riscă să fie demolate în Capitală

© Sputnik / Rodion ProcaIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
Planul urbanistic general al Capitalei trebuie reactualizat, deoarece pune în pericol patrimoniul cultural.
26 de monumente istorice riscă să fie demolate în Capitală

Din cauza unei erori admise în planul urbanistic al Chișinăului, 26 de monumente istorice riscă să fie demolate în următorii ani. Este vorba despre clădirile amplasate pe bulevardul Cantemir, care se află în centrul istoric al Capitalei. Declarația a fost făcută de directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Stefăniţă, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", moderată de jurnaliștii Maria Dimineț și Dumitru Chitoroagă.

"Trebuie reactualizat planul urbanistic general. Acesta conține o eroare, care poate fi admisă în perspectivă. Bulevardul Cantemir traversează centrul istoric al orasului pe o arteră de comunicație. Din această cauză, de pe harta Chișinăului riscă să dispară 26 de imobile cu statut protejat. Aceeași greșeală există și în planul urbanistic zonal. Pentru a evita această situație, este necesar de a reactualiza planul urbanistic general, de a elabora schema de transport și de a îmbunătăți planul urbanistic zonal", a explicat Ion Ștefăniță.

Ultimele monumente istorice au fost demolate în Capitală în 2013. S-a întâmplat din cauza corupției, inacțiunii instituțiilor responsabile de protejarea patrimoniului cultural și indiferenței agenților economici.

Scandalos: Businessmenii cu afaceri de milioane ne sluțesc orașul>>>

"Din 2006 și până în 2010, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor a activat fictiv. În realitate, această instituție nu a funcționat. Nu a existat un registru de intrare și ieșire a actelor, nu era aplicată legea ocrotirii monumentelor, nu era evaluată situația din domeniu, nu intervenea nimeni când era demolat un monument istoric. În această perioadă au fost distruse 44 de monumente istorice, iar vinovații nu au fost pedepsiți. În decurs de 17 ani a fost amânată, intenționat, publicarea în Monitorul Oficial a Registrului Monumentelor Republicii Moldova. Din această cauză nu au putut fi pedepsiți cei care au admis demolarea monumentelor istorice", a precizat Ion Ștefăniță.

Înfiorător: Cum ar putea ajunge Chișinăul peste 100 de ani>>>

Una dintre prioritățile Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor este iluminarea artistică a fațadelor instituțiilor de cultură din Capitală. Ion Ștefăniță susține că această măsură va dezvolta turismul nocturn.

"Dorim să punem în valoare instituțiile culturale pe timp de noapte. Să aibă posibilitatea vizitatorii să stea la o terasă, să consume ceai, o cafea, un pahar cu vin, așa cum se practică în alte state. Până la sfârșitul acestui an, va fi iluminată artistic fațata Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală. Din păcate, Consiliul Municipal Chișinău nu a aprobat proiectele de iluminare artistică a Palatului Național "Nicolae Sulac" și a Palatului de Operă și Balet "Maria Bieșu", a menționat Ion Ștefăniță.

De ce proiectele de iluminare artistică a Palatului Național "Nicolae Sulac" și a Palatului de Operă și Balet "Maria Bieșu" nu au fost susținute de consilierii municipali și ce venituri ne va aduce reabilitarea centrului istoric al Chișinăului, aflați din fișierul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0