Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Interesele economice care se ascund în spatele problemei râului Nistru

© Sputnik / Miroslav RotariИлья Тромбицкий
Илья Тромбицкий - Sputnik Moldova
Abonare
Problema construcției a șase noi hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistrului nu poate fi soluționată doar printr-o simplă discuție dintre cei doi premieri ai Republicii Moldova și Ucrainei.
Interese economice în spatele problemei râului Nistru

Până la ora actuală, în Moldova și Ucraina au fost constituite Comisii mixte privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru. Totodată, părțile sunt în așteptarea unui studiu de impact din partea UE. Chiar dacă studiul va fi unul obiectiv, spune expertul Ilia Trombițchi, impactul social și de mediu va fi inevitabil.

Ambele state au în guvernele lor grupuri de interese oligarhice care pun avantajele economice mai presus decât cele de mediu, a declarat expertul Ilia Trombițchi în studioul radio Sputnik Moldova.

Trombițchi a subliniat că planurile Ucrainei de a construi aceste hidrocentrale pe Nistru reprezintă o amenințare pentru securitatea întregii regiuni.

Cu referire la programul de dezvoltare energetică al autorităților ucrainene, care prevede construcția în cascadă a încă șase centrale hidroenergetice, premierul Pavel Filip a precizat că, urmare a ratificării unor Acorduri internaționale și în lipsa unui studiu de impact, construcția hidrocentralelor pe cursul superior al râului Nistrului nu poate să aibă loc.

Fluxul de știri
0