Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu-s parale: Părinții care au un copil sănătos nu au acest drept

CC0 / Pixabay / jakobking85 / Младенец
Младенец - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a respins proiectul de lege privind acordarea dreptului pentru părinții care sunt angajați și au doar un copil să beneficieze de 4 zile de concediu suplimentar plătit de care se bucură angajații care au doi sau mai mulți copii, sau un copil cu dizabilități - iată care este motivul.

CHIȘINĂU, 17 apr — Sputnik, C.S. Cabinetul de Miniștri a respins un proiect de lege privind modificare Codului Muncii. Acesta prevedea acordarea dreptului pentru părinții angajați care au un singur copil să beneficieze de 4 zile calendaristice de concediu suplimentar plătit și de cel puțin 14 zile calendaristice de concediu neplătit, în perioada de vară a anului. Probabil că în acest fel, Guvernul încearcă să stimuleze natalitatea în Moldova, care se află în plină criză demografică, cu toate că motivul invocat este că nota informativă la proiectul de lege nu conține fundamentarea economico-financiară, care are menirea de a contribui la evaluarea tuturor cheltuielilor financiare pentru realizarea noilor reglementări. 

”Autorii proiectului de lege au propus extinderea beneficiilor existente și pentru angajații care au un singur copil”, este scris în avizul Guvernului.

Turcia - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine are cel mai lung concediu de odihnă în Republica Moldova

Conform avizului, extinderea acestor garanții asupra salariaților care au cel puțin un copil va aduce cheltuieli suplimentare angajatorului și îi va egala în garanții pe cei care au un copil și cei care au un copil cu dizabilități.

Conform prevederilor actuale ale Codului Muncii al Republicii Moldova, angajații care au doi și mai mulți copii sau un copil cu dizabilități beneficiază de concediu de odihnă anual în perioada de vară a anului, de 4 zile calendaristice de concediu suplimentar plătit și de cel puțin 14 zile calendaristice de concediu neplătit.

Prin proiectul de lege avizat se propun operarea de modificări la articolele 116, 120 și 121 din Codul muncii al Republicii Moldova, prin care se oferă beneficii la acordarea concediilor pentru angajații cu doi și mai mulți copii sau un copil cu dizabilități.

Fluxul de știri
0