Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avertizare: Un nou ciclon cu praf din Sahara - cât de periculos este fenomenul (Video)

© AP Photo / Gyorgy Varga/MTI Туман в Венгрии
Туман в Венгрии - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți își mai amintesc de "zăpada portocalie" care a căzut la sfârșitul lunii martie. Un alt nor de praf saharian a ajuns deja în România.

CHIȘINĂU, 17 apr — Sputnik. Norul de praf din Sahara, care a afectat mai mule țări europene, a ajuns ieri și în vestul României.

Potrivit presei din țara vecină, un strat subțire de praf s-a așezat peste mașini la Oradea, iar la Timiș ploaia a lăsat urme de noroi roșiatic pe mașini și pe ferestrele locuințelor.

Ceață - Sputnik Moldova
Avertizare: Ciclonul cu praf din Sahara. Ce ne aşteaptă în lunile aprilie şi mai

Deplasarea acestei mase de aer cald, încărcată cu praf saharian, a fost favorizată de vântul și presiunea scăzută din Marea Mediterană și din Nordul Africii. Astfel, în Italia, cerul a căpătat o nuanță roșiatică, iar în Alpi zăpada s-a colorat într-o culoare subtilă de roz și portocaliu, informează digi24.ro.

Potrivit publicației ebihoreanul.ro, fenomenul se va resimţi îndeosebi pe pacursul zilei de marţi, când concentraţia particulelor de praf şi nisip saharian va creşte în aer, urmând ca miercuri să se retragă, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăţa atmosfera.

Reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului afirmă că la moment nu sunt motive de îngrijorare, întrucât calitatea aerului se situează în parametri normali. Fenomenul le-ar poate cauza însă probleme astmaticilor sau celor care suferă de alte afecțiuni respiratorii ori pulmonare în cazul în care această concentrație de particule de praf din aer va depăși limitele admise.

Fluxul de știri
0