În fiecare an, în data de 17 aprilie, este marcată în întreaga lume Ziua Internațională a Hemofiliei, prin aceasta urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare privind această boală şi alte tulburări de coagulare a sângelui.
Hemofilia este o boală ereditară, legată de o anomalie genetică, provocată de deficitul unei proteine de coagulare, prezentă în mod normal în plasmă, fapt care face ca în caz de rănire să existe un risc important de sângerare.
Hemofilia, indiferent de tipul ei, A, B sau boala înrudită von Willebrand, este o afecţiune congenitală care se moşteneşte în special în rândul băieţilor. Boala este transmisă de mamă băieţilor. Bolnavii sângerează cu ușurință, anormal, iar aceste sângerări pot să fie incoercibile, să nu se oprească, să antreneze pericol de moarte sau de leziuni tisulare, care în cele din urmă să ducă la diverse tipuri de handicap.
În Moldova sunt 240 de bolnavi de hemofilie. 60 dintre ei sunt copii.
Vicepreședintele Comisiei Parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie, Valentina Stratan, a declarant în cadrul unui interviu pentru studioul de radio Sputnik Moldova că toate medicamentele necesare bolnavilor de hemofilie le sunt asigurate de stat, iar tratamentul este efectuat doar în două instituții medicale din ţară: la Institutul Oncologic şi Institutul Mamei şi Copilului.
Autor: Tatiana Cebotari