Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Moldova poate trăi și fără împrumuturile din exterior

© Sputnik / Rodion ProcaViorel Gârbu
Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova este în așteptarea unei asistențe macrofinanciare din partea Uniunii Europene în valoare de 100 de milioane de euro, dintre care 60 milioane de euro urmează să fie furnizate sub formă de împrumut şi 40 milioane de euro - sub formă de grant.
Gârbu: Este o rușine că stăm cu mâna întinsă, putem trăi fără împrumuturile din exterior

Programul de asistență macrofinanciară oferită de UE pentru țara noastră presupune alocarea a 100 milioane de euro, dintre care 60 milioane de euro urmează să fie furnizate sub formă de împrumut şi 40 milioane de euro — sub formă de grant.

Debursările se vor face în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea a 28 de condiţionalităţi înaintate de UE. Acestea se referă la guvernanța publică, combaterea corupţiei, reforme în sectorul energetic, guvernanța în sectorul financiar, mediul de afaceri.

Creditul va fi acordat pentru maximum 15 ani, iar rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranşă va depinde de costul la care va face împrumuturi Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

Economistul Viorel Gârbu a declarat în studioul radio Sputnik-Moldova că este o rușine pentru țara noastră să stea cu mâna întinsă. În opinia expertului, Moldova poate să trăiască și fără banii împrumutați din exterior. 

Autor: Tatiana Cebotari

 

Fluxul de știri
0