Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lege nouă. Proprietarii care nu-și lucrează terenul agricol vor fi plătiți

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Lege nouă. Proprietarii care nu-și lucrează terenul agricol pot rămâne provizorii fără lot, dar pot câștiga bani din asta.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. În curând, în Moldova, proprietarii care dețin terenuri cu destinație agricolă ar putea câștiga bani din asta. Potrivit proiectului noului Cod Funciar, elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, terenurile care nu se lucrează sau sunt abandonate ar putea fi luate de la proprietari și date în arendă, iar proporția plății de arendă ce se cuvine proprietarului terenului va constitui 70 la sută din plata arendei terenului agricol care va fi depozitată pe un cont special, iar diferența va fi achitată primăriei din localitate. 

Село - Sputnik Moldova
Din 2 septembrie, pe oamenii de la sate îi pasc noi impozite

Șefa Direcției îmbunătățiri funciare și dezvoltare tehnologică din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Angela Dogotari, a declarat într-un interviu radiofonic pentru Sputnik-Moldova că în cazul terenurilor agricole care nu sunt lucrate timp de doi ani consecutiv, ori nu este perfectată moștenirea, primăria își poate rezerva dreptul de a administra temporar acest lot. 

”Pentru început, sunt somați în scris proprietarii sau moștenitorii ca în termen de trei luni să ia măsurile necesare”, a declarat Dogotari. 

În cazul în care somaţia rămâne fără efect, administrația publică locală decide darea acestui teren în arendă pentru un termen de maximum 5 ani în funcție de cauza necultivării terenului de către proprietar. Proporţia plăţii de arendă ce se cuvine proprietarului terenului va constitui 70  la sută din plata arendei terenului agricol care va fi depozitată pe un cont special, iar diferența va fi achitată primăriei.

”Norma respectivă va fi implementată pentru a nu afecta terenurile din vecinătate. Avem multe plângeri la minister că sunt multe terenuri agricole amplasate în mijlocul lotului și care nu sunt lucrate”, a declarat funcționara. 

Dogotari a precizat că noua măsură nu va afecta în nici un caz dreptul la proprietate. 

Fluxul de știri
0