Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Analist politic: Atacul asupra Siriei a știrbit extrem de mult din imaginea SUA în lume

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Ostalep
Valeriu Ostalep - Sputnik Moldova
Abonare
Armata SUA, Marii Britanii și Franței a lansat, în această dimineață, mai mult de 100 de rachete de croazieră și rachete "aer-sol" pe teritoriul Siriei. Motivele atacului, anunțate oficial de SUA trezesc dubii, spune expertul în politică externă Valeriu Ostalep.
Expert: Motivele atacului SUA asupra Siriei trezesc dubii, ce va urma

 

Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, Valeriu Ostalep, a declarat într-un interviu radiofonic pentru Sputnik-Moldova că motivele anunțate de SUA în atacul cu rachete asupra Siriei sunt extrem de dubioase.

”Nu înțeleg care ar fi sensul acestei operațiuni. Ei anunță că au atacat locul unde ar putea fi rămâșițe de armament chimic. Este un marasm să ataci cu rachete locul unde se presupune că mai este armament chimic, deoarece este clar ce s-ar putea întâmpla cu el", a declarat expertul.

În spațiul public au apărut primele imagini video și foto cu bombardamentele asupra Siriei. Valeriu Ostalep susține că "având în vedere că din imaginile video și foto noi nu vedem niciun fel de explozii chimice, asta înseamnă că acolo unde lovesc ei, nu prea se văd urme de armament chimic. Nu este clar care este sarcina militară pe care o au forțele armate ale acestor trei țări, mai ales că nu au avut o autorizație internațională pentru asemenea acțiuni."

Întrebat ce efect ar putea avea aceste acțiuni asupra întregului sistem de relații internaționale, expertul a răspuns: "SUA a pierdut acest război diplomatic, și-a știrbit extrem de mult imaginea. În ultimii 50 de ani, SUA nu a avut o astfel de imagine negativă pe arena internațională. Această agresiune este inexplicabilă. Faptul că permanent amenință diferite țări nu adaugă prestigiu acestei țări".

Expertul adaugă că, "Trump încearcă să iasă din această situație, având în vedere că, SUA a ales pentru bombardament destinații care nu aduc prejudiciu de facto. 

”Eu presupun că și Siria, și Rusia cunoșteau din timp despre această operațiune. O reacție destul de calmă și liniștiă de care dau dovadă este legată de faptul că prin această operațiune SUA își aduce un prejudiciu imaginii proprii", a declarat analistul politic pentru Sputnik. 

Valeriu Ostalep susține că după acest atac vom asista la un schimb de replici. Totodată, diplomatul nu exclude că ar putea urma recidive și în alte părți, decât Siria. 

"Eu consider că mai departe va avea loc un schimb de replici, schimb de declarații. Dar este absolut clar că scopul declarat anterior de SUA — ca Assad să plece din funcție și scopul nedeclarat — ca Siria să dispară ca stat, aceste sarcini nu vor fi îndeplinite deoarece Assad va rămâne în funcție, iar Siria va fi în continuare un stat integru, eliberat completamente de aceste forțe extremiste. Este clar că Rusia își va păstra influența, iar confictul geopolitic între Occident și Rusia va continua. Problema este că ne putem aștepta la recidive și în alte părți, nu doar în Siria", a declarat pentru Sputnik directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate.

 

Fluxul de știri
0