Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adrian Severin: Atacul din Siria demonstrează că dreptul internațional nu mai funcționează

© Photo : GindulAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova
Abonare
Sistemul de relații internaționale este prăbușit în acest moment, iar odinea internațională se dovedește incapabilă să-și atingă ținta. Declarația îi aparține fostului europarlamentar Adrian Severin.
Adrian Severin: Atacul din Siria demonstrează că dreptul internațional nu mai funcționează

Fostul eurodeputat a declarat pentru Sputnik-Moldova că, nu există nici un temei de drept internațional pentru acțiunile puterilor occidentale asupra Siriei sau, dacă se pregătește un temei, acesta va demonstra că dreptul internațional este insuficient.

„Putem să ne gândim că se va face apel la prevederea din Carta Organizației Națiunilor Unite care se referă la intervenția în scop umanitar, dar este limpede că această intervenție nu are un sistem de reglementări care să garanteze apelul la ea în condiții de siguranță internațională. Cert este că dreptul internațional, așa cum l-am cunoscut în secolul trecut, a murit și avem nevoie foarte urgent ca să definim noi reguli de drept internațional", a declarat Adrian Severin.

Politicianul a mai menționat că există speranța ca acolo unde noi nu vedem ce se întâmplă, au loc niște negocieri serioase, care poate vor conduce la o nouă ordine prin pace. În caz contrar, vom avea o nouă ordine obținută prin război.

„În momentul actual avem de a face mai degrabă cu o operațiune de marketing, decât cu una militară propriu-zisă. Fiecare își vinde imaginea și o anumită opțiune geostrategică, fiecare își vinde armamentul sau alte bunuri care sunt legate de armament. Nu cred că suntem în situația unui adevărat război între marii actori ai lumii, mai degrabă cred că este un spectacol în care fiecare încearcă să-și salveze imaginea în condițiile în care nu s-a ajuns la o înțelegere asupra unei formule pe care toți o consideră suficient de rezonabilă sub aspectul costurilor ", a adăugat fostul europarlamentar. 

 

Fluxul de știri
0