Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cu cine ar trebui sa fie prieten viitorul primar al Capitalei

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorii politici încearcă să anticipeze anumite scenarii în ceea ce privește relația pe care o va avea viitorul primar al Chșinăului cu autoritatea reprezentativă şi deliberativă care este Consiliul Municipal.
Vezi cu cine ar trebui sa fie prieten viitorul primal al Capitalei

Comentatorul politic Igor Volnițchi spune că am putea presupune că lui Andrei Năstase sau Silviei Radu le va fi mult mai greu să conlucreze cu Consiliul decât lui Ion Ceban. Socialiștii au totuși o poziție apreciabilă în cadrul Consiliul Municipal Chișinău și, în condițiile în care nu există o majoritate clară declarată, cu alianțe ad-hoc pe anumite proiecte, candidatul socialiștilor, dacă ar ajunge în fruntea Primăriei Capitalei, ar avea un spațiu de manevră mult mai mare a declarat Igor Volnițchi în cadrul emisiunii "Contrapunct" din studioul radio Sputnik Moldova.

Totodată putem presupune că și Năstase, și Radu, dar și alți candidați, vor avea de asemenea o poziție avantajoasă, chiar dacă vor exista neînțelegeri cu Consiliul Municipal. Până la urmă, această confruntare s-ar putea transforma într-un capital de imagine pentru ei, deoarece va avea loc un procedeu pe care experții îl numesc "victimizare". Adică un primar vine cu soluții bune, dar nu e susținut de Consiliu și atunci asistăm la apariția unei repulsii în raport cu cei care se opun proiectelor bune, a mai declarat Igor Volnițchi.

În 2016, Parlamentul a modificat Legea privind Statutul Municipiului Chișinău, oferind mai multe pârghii primarului Capitalei. Mai exact, potrivit legii, primarul numește în funcție viceprimarii fără acordul Consiliului Municipal Chișinău. Emisiunea „Contrapunct" o puteți audia sâmbătă, 14 aprilie, începând cu ora 19.

Fluxul de știri
0