Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lacune în noul cod funciar. Ce spun experții

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandru Morcov
Alexandru Morcov - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a propus pentru consultări publice proiectul unui nou cod funciar. Documentul urmează să fie aprobat de Guvern, însă mai mulți experți spun că acesta conține unele lacune.
Lacune în noul Cod Funciar.Ce spun experții

Una dintre aceste lacune ar fi obligativitatea ca persoanele străine sau investitorii străini care au dobândit terenuri prin moștenire vor fi obligați să-l înstrăineze în termen de un an de zile. În cazul în care terenul nu va fi înstrăinat, autoritățile publice locale vor achiziţiona terenul la valoarea de piaţă.

Prevederea respectivă ar trebui revizuită a declarat, în studioul radio Sputnik Moldova, expertul Congresul Autorităților Locale din Moldova Alexandru Morcov.

El mai spune că nu putem obliga autoritățile publice locale să procure terenuri agricole la preț de piață atâta timp cât în bugetul local asemenea surse financiare nu vor exista.

Singura sursă de venit la ora actuală pentru APL-uri sunt impozitul funciar și cel din valoarea bunurilor imobile. Aceste impozite nu au fost revizuite prin urmare procurarea terenurilor agricole la preț de piață ar fi o povară pentru APL-uri a precizat expertul Alexandru Morcov.

Fluxul de știri
0