Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul și Kievul cer Comisiei Europene ajutor în cazul râului Nistru

© Sputnik / Miroslav RotariДнестр
Днестр - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova și Ucraina solicită Comisiei Europene să intervină în cazul discuțiilor legate de râul Nistru.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Premierul Pavel Filip susține că în spațiul public sunt aruncate multe speculații legate de ecosistemul râului Nistru. Șeful Guvernului de la Chișinău mai afirmă că acest subiect este o prioritate pe agenda moldo-ucraineană. Primul ministru a făcut aceste declarații în cadrul ședinței de vineri a Cabinetului de Miniștri.

Pavel Filip a informat miniștri că a discutat acest subiect la Kiev, unde a participat joi, 12 aprilie, la Forumul de Securitate.

”Nu am declarat public, dar pe parcursul a doi ani și jumătate deja acest subiect este unul cheie când ne întâlnim cu colegii din Ucraina, există grupuri de lucru și realizări”, a spus Filip.

Guvernul a aprobat astăzi componența Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru, partea ucraineană desemnându-și anterior reprezentanții săi.

”Această comisie este una foarte importantă și rezultă dintr-o realizare pe care am reușit s-o obținem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia va fi creată această Comisie care va avea posibilitatea să evalueze și să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a declarat premierul. 

Илья Тромбицкий - Sputnik Moldova
Societate
Cât îi va costa pe moldoveni construcția a șase hidrocentrale în Ucraina

Șeful Executivului susține că s-a avansat în procesul de negocieri a Acordului de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, în cadrul căruia, de asemenea, componenta mediului este cea mai importantă. În context, a fost menționată și adresarea, în comun cu Ucraina, către Comisia Europeană de acordare a asistenței pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe întreaga lungime a râului Nistru.  

Cu referire la Programul de dezvoltare energetică al autorităților ucrainene, care prevedea construcția în cascadă a încă șase centrale hidroenergetice, prim-ministru de la Chișinău a precizat că, urmare a ratificării Acordului de la Roma, în lipsa unui studiu de impact și fără acordul Republicii Moldova acest lucru nu se poate întâmpla.

„Acordăm o atenție sporită și avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla absolut nimic care va duce la înrăutățirea condițiilor râului Nistru. Dimpotrivă, vom face absolut totul pentru a-l păstra. Este o bogăție comună, este sursa principală de alimentare cu apă a orașului Chișinău, dar și pentru Odessa, de aceea avem obligația să transmitem și urmașilor noștri un râu curat”, a conchis premierul de la Chișinău. 

Fluxul de știri
0