Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Motivul pentru care moldovencele acceptă să fie bătute și batjocorite de către soți

© Sputnik / Miroslav RotariMarin Maxian
Marin Maxian - Sputnik Moldova
Abonare
Violența domestică este la ea acasă în Moldova. În fiecare a treia familie din țara noastră, legea pumnului este la ordinea zilei, spun experții.
Motivul pentru care moldovencele acceptă să fie bătute și batjocorite de către soți

Cel mai grav este că, de cele mai multe ori, victimele refuză să denunțe aceste cazuri, considerând agresiunea o caracteristică firească a vieţii de familie. Motiv pentru care agresorul profită de situație.

„De multe ori, violența în familie nu este recunoscută de membrii familiei, iar cel mai grav este că victimele tolerează violența în familie. Așa că agresorul profită de această situație. Încet, dar sigur, partenerii ajung de la replici acide la violență fizică, care duce la tragedii. De la o lovitură poate surveni și decesul", a declarat șeful direcției generale securitate publică al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Oamenii legii spun că, de cele mai multe ori, femeile au anumite dogme după care se conduc, motiv pentru care și consideră violența în familie drept o normalitate.

„Din cele 956 de infracțiuni care s-au comis în anul precedent, 622 s-au produs în localitățile rurale, acolo unde predomină stereotipurile. Acolo, femeia acceptă situația pentru a nu ajunge în gura lumii sau pentru a nu-și trăda familia. Noi le spunem victimelor că denunțarea nu înseamnă că tu ți-ai trădat familia. Prin solicitare de ajutor pot fi evitate tragediilor, dar și stopate acțiunile violente", a adăugat Marin Maxian.

Și dependența financiară de aggresor le face pe victime să tolereze situația.

„Femeia crescând copiii nu are un job și nu are un venit. De aici apare violența psihologică. Victima înțelege că nu va avea putere să se întrețină, motiv pentru care acceptă situația", conchide Marin Maxian.

Totuși, fără o implicare activă a comunității, lupta cu fenomenul violenței domestice va bate pasul pe loc încă mult timp.

„Îmbucurător este că deja copiii vin și denunță cazuri de violență în familie. Lipsa de activism din partea membrilor comunității este resimțită foarte mult. Cetățenii trebuie să se implice, să anunțe oamenii legii atunci când văd sau aud despre vreun caz de violență domestic", conchide Marin Maxian.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0