În anul în care focul haric nu va coborî în Sfântul Mormânt, va fi sfârșitul lumii. Vorbim despre o ipoteza vehiculată de sute de ani atât de enoriași, cât și de preoți. Jurnalista Maria Dimineț a discutat acest subiect, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", cu preotul Iulian Rață și jurnalistul Vasile Dosca.
Preotul Iulian Rață respinge ipoteza sfârșitului lumii, în cazul absenței focului haric în noaptea învierii.
"Ce va urma dacă lumina sfântă nu va veni în noaptea învierii? Nu se va întâmpla nimic. Nu uitați că pământul nu este veșnic. Asta afirmă și oamenii de știință. Dacă ne vom bate joc de pământ în continuare, evident va fi un sfârșit. Părerea mea este că atâta timp când vor exista oameni drepți pe pământ, atâta timp cât vom cultiva copiilor credința, vom îndepărta acest sfârșit", a explicat Iulian Rață.
Lumina Sfântă s-a aprins în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim>>>
De asemenea, părintele Iulian Rață îi contrazice pe scepticii, potrivit cărora focul haric ar fi o înșelătorie.
"Lumina Sfântă coboară de peste 1000 de ani. Atât musulmanii, cât și evreii sunt interesați să o conteste. Ideea că minunea este tolerată de dragul turiștilor nu are temei. Musulmanii sau romano-catolicii ar câștiga foarte mulți adepți dacă ar putea demonstra că focul haric nu este un miracol. Nu poate să dăinuiască o minciună de peste 1000 de ani, mai ales într-o eră a tehnologiilor", a precizat Iulian Rață.
Coborârea Luminii Sfinte a Învierii: Ceremonia de la Sfântul Mormânt al lui Iisus Hristos>>>
În opinia lui Iulian Rață, adevărații creștini nu au nevoie de această evidență care este Sfânta Lumină pentru a crede în Dumnezeu. Minunea este însă necesară oamenilor fără credință.
"Oamenii tratează Biserica ca pe un birou de servicii. Vin, achită, dar dacă nu sunt tămăduiți, acuză preoții. Oamenii merg la Ierusalim nu pentru a-l cinsti pe Iisus, dar pentru minuni. Oamenii au nevoie de minuni pentru a crede în Dumnezeu. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că focul haric este o binecuvântare de la Dumnezeu", a menționat Iulian Rață.
Cum îi schimbă pe oameni vizita la mormântul lui Iisus Hristos și de ce Biserica Sfintei Învieri este deschisă de musulmani aflați din interviul audio atașat.