BUCUREȘTI, 10 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Săptămâna trecută a avut loc la Londra o reuniune a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unde au fost analizate evoluțiile și tendințele economice la 10 ani după criza financiară mondială, care a izbucnit la 15 septembrie 2008.
Concluziile reuniunii indică faptul că s-a revenit la creșterea economică, dar dezechilibrele de dezvoltare și inechitățile sociale la nivel global s-au accentuat.
Printre altele, evaluările OCDE arată că până în 2030, 1% din populația planetei va deține două treimi din avuția globală.
Senatorul PNL Daniel Zamfir a comentat aceste concluzii, pe rețeaua de socializare Facebook.
"În aceste condiții, piața liberă a demonstrat că nu poate regla dezechilibrele, ba din contră, le-a accentuat. Mesajul e clar: e nevoie de mecanisme de reglementare a piețelor, pentru că altfel vom intra într-o spirală de creștere a inechităților incontrolabilă. Parcă-i aud pe libertarienii noștri că OCDE e ciuma roșie", spune Zamfir.
El a intrat în conflict cu conducerea partidului din care face parte, după ce a inițiat mai multe reglementări cu aplicare în domeniul bancar, considerate incompatibile cu doctrina liberală.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un forum unic unde guvernele a 34 de democrații conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce țin de globalizare și de exploatare a oportunităților globalizării.
De mai mult de 40 de ani, OCDE este una dintre cele mai mari și mai de încredere surse de statistică comparată, statistică economică și date sociale. Bazele de date OCDE cuprind o arie largă și diversă, cum ar fi conturile naționale, indicatorii economici, forța de muncă, comerțul, ocupația, migrația, educația, energia, sănătatea, industria, taxele și impozitele, și mediul. Cea mai mare parte a studiilor și analizelor sunt publicate.
Și alte organizații au tras semnale de alarmă privind polarizarea avuției la nivel global. Un raport al organizației de caritate Oxfam, dat publicității cu prilejul formului de anul acesta de la Davos, arată că patru din fiecare cinci dolari din averea generată pe plan global în 2017 au ajuns în buzunarele celor mai bogaţi 1% dintre oameni, iar jumătatea cea mai săracă a omenirii nu a primit nimic.