Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de disponibili sunt moldovenii să-și doneze organele

© Sputnik / Miroslav RotariGrigore Romanciuc
Grigore Romanciuc - Sputnik Moldova
Abonare
În anul 2017, numărul donatorilor la transplanturile efectuate în Republica Moldova a rămas constant.
Cât de disponibil sunt moldovenii să-și doneze organele

 

În 2017, 20 de persoane din țara noastră au donat organe. Republica Moldova a avut o rată de refuz de 28 la sută, iar în 72% rudele donatorilor și-au dat acordul de a preleva organe, a declarat directorul adjunct al Agenției de Transplant, Grigore Romanciuc, în studioul radio Sputnik Moldova.

El a mai menționat că la capitolul ratei de refuz Moldova are un indicator bun comparativ cu unele state europene. Totodată, spune Grigore Romanciuc, a crescut și gradul conștientizării importanței donării de organe, iar pe de altă parte, Ministerul Sănătății și Agenția de Transplant au întreprins măsuri de stimulare a activității coordonatorilor de transplant.

În 2008 a fost adoptată Legea privind Transplantul de Organe, Țesuturi și Celule Umane, în baza căreia a fost creată Agenția de Transplant. În 2013 au început primele intervenții chirurgicale de transplant de țesuturi, iar în 2013 — primul transplant hepatic. În 2014 a început a fi practicat transplantul de la donatorul aflat în moarte cerebrală.

Fluxul de știri
0