Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avertismentul Chinei pentru SUA: nu ne este frică de un război

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaBeijing
Beijing - Sputnik Moldova
Abonare
China declară că este gata de un război comercial cu SUA, însă rămâne deschisă pentru dialog și negocieri.

CHIȘINĂU, 7 apr — Sputnik. China nu își dorește un război comercial cu SUA, însă dacă Washingtonul intenționează să-l declanșeze, atunci Beijingul este gata de o astfel de confruntare, a declarat miercuri adjunctul ministrului Comerțului al Chinei, Wang Shouwen.

"Am anunțat măsurile de răspuns. Acestea sunt absolut echilibrate. Ați întrebat despre războiul comercial, China nu își dorește un război comercial. Într-un astfel de război nu există învingători, însă nouă nu ne este frică de război. Dacă cineva vrea să lupte cu noi", suntem gata, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

În același timp, el a subliniat că partea chineză rămâne deschisă unui dialog și unor negocieri. Anterior, Consiliul de Stat al Chinei a decis introducerea a unor taxe de import în mărime de 25 la sută pentru 106 de mărfuri americane, drept răspuns la decizia SUA de stabilire a unor taxe de import suplimentare pentru anumite mărfuri chineze.

Printre aceste mărfuri se află: boabele de soia, automobilele, avioanele, producția chimică. Potrivit Ministerului Comerțului al Chinei, în anul 2017, din SUA au fost importate produse din aceste categorii în valoare de 50 miliarde dolari. Termenii introducerii noilor măsuri vor depinde de termenii în care SUA își propun să introducă taxele de import pentru mărfurile chineze.

Jeffrey Sachs - Sputnik Moldova
Economist: În SUA e mai rău decât în China, corporațiile au devenit însuși statul

Mai devreme, SUA a publicat o listă a 1,3 mii de produse chineze, la care autoritățile intenționează să introducă taxe de import, drept măsură de răspuns la încălcarea de către China a drepturilor la proprietate intelectuală. În acest fel, SUA speră să evite deficitul balanței comerciale cu China. Potrivit calculelor administrației americane, China va pierde anual în urma acestor taxe peste 50 miliarde de dolari.

SUA au declarat că acesta reprezintă doar primul pas în combaterea Chinei în domeniul comerțului. Autoritățile chineze au declarat în mai multe rânduri că nu-și doresc un război comercial cu SUA, însă nu le este frică și că dispune de toate mijloacele necesare pentru apărarea intereselor sale.

Prima călătorie în străinătate a liderului nord-coreean: Ce a discutat la Beijing>>>

Pe 23 martie, președintele SUA, Donald Trump, a semnat un memorandum "cu privire la agresiunea economică a Chinei", care permite introducerea unor restricții în ceea ce privește producția din China. Document a fost adoptat în urma unei anchete desfășurate împotriva guvernului Chinei în legătură că încălcarea drepturilor la proprietate intelectuală, precum și în legătură cu politica injustă și discriminatorie în ceea ce privește transferurile de tehnologii, care se desfășoară conform articolului 301 a Actul Comercial din anul 1974, care permite SUA să introducă în mod unilateral bariere asupra mărfurilor importate.

Fluxul de știri
0