Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce reprezintă acea valorizare a pensiilor, dar și cine vor fi beneficiarii

© Sputnik / Miroslav RotariNelea Rusu și Olga Mihăieș
Nelea Rusu și Olga Mihăieș - Sputnik Moldova
Abonare
Și în acest an, din 1 aprilie, pensiile moldovenilor au fost majorate. Autoritățile promit însă un adaos și mai consistent pentru unele categorii de pensionari.
Ce reprezintă acea valorizare a pensiilor, dar și cine vor fi beneficiarii

Din 1 aprilie, peste 700 de mii de persoane vor primi pensii mai mari cu 6,6 la sută. Mai exact, pensia pentru limita de vârstă va fi majorată, în mediu, cu 96 de lei, cea de dizabilitate — cu 76 de lei,  cea de urmaș — cu 50 de le, iar alocaţia participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl se va majora în medie cu 200 de lei.

„De această indexare au beneficiat 705 mii de pensionari. Este vorba de toate categoriile de pensionari. În cazul pensiilor pentru limita de vârstă, acestea s-au majorat în mediu cu 96 de lei. În prezent, pensia minimă constituie 1025 de lei. Pensia medie în Republica Moldova constituie 1562 de lei”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Nelea Rusu, în Studioul Radio Sputnik Moldova.

Tot din această dată, persoanele care s-au pensionat în anii 2012 — 2013 vor primi pensii majorate, datorită valorizării alocaţiilor. Reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări Sociale spun că majorarea pensiilor acestor categorii de pensionari a fost posibilă înainte de termen datorită creșterii contribuțiilor la CNAS.

Nelea Rusu - Sputnik Moldova
Podcasturi
Pensii și mai mari din 1 octombrie! Ce categorii de pensionari vor beneficia de majorare

„Contribuțiile la CNAS au crescut, motiv pentru care s-a decis valorizarea înainte de termen. Chiar dacă avem mai puține persoane angajate în câmpul muncii, bani sunt suficienți pentru realizarea valorizării. Viitorii pensionari nu trebuie să se gândească că achitând aceste contribuții vor beneficia doar de pensii. Achitând aceste contribuții ei sunt asigurați. Pot beneficia de indemnizație de incapacitate de muncă, au dreptul la ajutorul de șomaj. Femeile sunt asigurate cu indemnizația de maternitate”, a declarat reprezentantul Casei Naționale de Asigurări Sociale Olga Mihăieș.

Ce categorie de pensionari va beneficia de valorizarea pensiei, începând cu 1 octombrie, aflați din interviul atașat.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0