Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cele mai mari cutremure care au zguduit Moldova din 1940 încoace

© AFP 2024 / NICOLAS ASFOURIСейсмограф
Сейсмограф - Sputnik Moldova
Abonare
Timp de șapte decenii, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate mai multe cutremure care au depășit magnitudinea de 6 grade pe scara Richter.

CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Biroul Național de Statistică din Republica Moldova a prezentat un raport cu privirile la seismele cu magnitudine maximă care au zguduit teritoriul țării noastre, începând cu anul 1940 până în anul 2015. 

Potrivit statisticii, timp de 32 de ani, în perioada 1945-1977, pe teritoriul Republicii Moldova nu a fost înregistrat nici un cutremur cu magnitudine maximă. 

În anul 1940, în Moldova au fost înregistrate la sfârșit de an două cutremure, în octombrie și noiembrie, cu magnitudinea de 6,2 și, respectiv, 7,4 grade pe scara Richter. Primul cutremur a fost înregistrat la ora 06:37 de minute, iar cel de-al doilea – la ora 01:39 de minute. 

Seismograf - Sputnik Moldova
Societate
Avertisment. Anul 2018 poate fi numit „anul cutremurelor"

Alte două seisme au urmat peste 5 ani. În septembrie 1945, Moldova a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter. Un alt cutremur, cu aceiași intensitate, a fost înregistrat în luna decembrie a aceluiași an. 

După o pauză de 32 de ani, teritoriul Moldovei a fost zguduit din nou de un puternic seism devastator cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Acesta a avut loc în ziua de 4 martie 1977, la ora 19:21 de minute. 

Au urmat nouă ani liniștiți din punct de vedere seismologic, iar în seara zilei de 30 august 1986, Moldova trece de un cutremur cu intensitatea de 7,0 grade pe scara Richter.

Următorul seism cu magnitudine maximă este înregistrat de specialiști în anul 1990, la 30 mai. La ora 10:40 de minute, a fost fixat un cutremur cu intensitatea de 6,7 grade pe scara Richter. Peste 10 ani, la 6 aprilie 2000, Moldova este cutremurată de un seism cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter.

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie al AȘM, Igor Nicoară, a declarat într-un interviu pentru Sputnik-Moldova că în cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter în Moldova pierderile ar fi colosale. Potrivit specialistului, calculele efectuate de experți se ridică la miliarde de lei pierderi materiale. 

De ce cutremurele se produc cel mai des noaptea: Ce spun experții>>>

”Au fost efectuate anumite modelări. Drept exemplu a fost luat marele cutremur din 1940 și s-a estimat că pagubele materiale s-ar ridica la un miliard de dolari. Această estimare a fost făcută acum 10 ani. Astfel, dacă e să calculăm la prețurile de astăzi aceste pierderi materiale s-ar ridica la 1,5 miliarde de dolari”, a declarat Nicoară. 

Seismologii avertizează că anul 2018 va fi marcat de multe cutremure majore. După ce au studiat cutremurele de peste 7 grade de la 1900 încoace, doi cercetători americani au ajuns la concluzia că seismele puternice au fost mai numeroase după cicluri de cinci ani de încetinire a rotației Pământului. În anii marcaţi de astfel de evenimente, au loc în jur de 25-30 de mişcări telurice intense, faţă de anii normali, când media este de doar 15 cutremure majore. 

Fluxul de știri
0