Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce o împiedică pe Republica Moldova să aibă o armată profesionistă

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Gaiciuc
Victor Gaiciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Atât timp cât salariile militarilor vor fi mici, statul nu-i va putea atrage pe cei mai competenți doritori de a apăra țara. Declarația aparține fostului ministru al Apărării Victor Gaiciuc.
Ce o împiedică pe Republica Moldova să aibă o armată profesionistă

Potrivit lui Gaiciuc, solda lunară primită în prezent de soldații moldoveni este sub limita existenței. Respectiv, puțini dintre tinerii care vor să facă serviciul militar vor renunța la confortul financiar doar pentru idealul de a servi patria.

„Dacă salariul va fi mai mare, vor fi mai mulți candidați care vor vrea să practice milităria. Atât timp cât salariile sunt mici, oamenii nu sunt tentați. Munca de militar este solicitantă. Trebuie să ieși la poligon, să fii gata oricând, să iei arma în mână și să-ți riști viața pentru un salariu mic. Nu este tentant deloc", a declarat fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc în studioul Radio Sputnik Moldova.

De precizat este că, în prezent, salariul unui soldat este de 4000-4300 de lei. Totuși, militarii moldoveni au diferite oportunități de a merge în misiuni, ceea ce reprezintă o posibilitate de a-și mări veniturile.
Amintim că, săptămâna trecută, PDM a anunțat reformarea Armatei Naţionale, cu renunţarea la serviciul militar obligatoriu. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării, la militarii în termen se va renunța treptat, până în 2020, iar primele reduceri de înrolări vor fi chiar în această toamnă.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0