Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La grădiniță cu de-a sila: Macron vrea schimbarea mentalității francezilor

Abonare
Președintele francez consideră că Republica se află în pericol, fapt care l-a determinat să micșoreze vârsta de școlarizare obligatorie de la 6 la 3 ani, fapt care ar conduce la o schimbare de mentalitate.

CHIȘINĂU, 29 mart — Sputnik. Președintele Franței, Emmanuel Macron, consideră că Republica se află în pericol și pentru a o apăra el vrea reformarea sistemului educațional.

”Republica a fost construită de școală. Ori de câte ori națiunea este lovită în inima ei, ea tinde să trateze doar simptomele”, a declarat Emmanuel Macron.

​El a decis micșorarea vârstei de școlarizare obligatorie de la 6 la 3 ani.

”Grădinița va deveni momentul fundamental al carierei noastre școlare. Am decis să fac obligatoriu grădinița și, prin urmare, să reduc vârsta educației de la 6 la 3 ani”, a scris președintele Macron pe contul său de Twitter.

Totodată, el a subliniat că învățământul preșcolar ”va rămâne și pe viitor un element important al sistemului educațional francez” și este de părere că ”învățământul obligatoriu de la vârsta de 3 ani reprezintă o adevărată schimbare de mentalitate”.

Potrivit Ministerului francez al Educației, în anul de învățământ 2015-2016, aproximativ 98 la sută dintre copiii care au au atins vârsta de trei ani erau instituționalizați în cadrul instituțiilor preșcolare de învățământ. Acest indicator diferă în funcție de regiunile țării. Astfel, dacă în Paris erau instituționalizați aproximativ 93%, atunci pe insula Corsica indicatorul era de 87%, iar în teritoriile de peste mări — doar 70%.

Pe 28 martie, Camera Deputaților din România a aprobat un proiect asemănător, care prevede că învățământul obligatoriu în România începe la 4 ani, și nu la 6 ca până acum. La fel ca și în Franța, autoritățile încearcă să diminueze discrepanța numerică a copiilor instituționalizați în grădinițele din mediul urban față de cele din alte regiuni ale țării.

În Republica Moldova, educația obligatorie începe cu grupa pregătitoare din învățământul preșcolar și încetează la vârsta de 18 ani.

Fluxul de știri
0