Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ai idei geniale, dar îți sunt furate? Cum poți evita să ajungi victima plagiatului

© Sputnik / Miroslav RotariLilia Bolocan
Lilia Bolocan - Sputnik Moldova
Abonare
Dreptul la proprietate intelectuală, tot mai încălcat de moldoveni. Cum să-ți protejezi creațiile minții
Ai idei geniale, dar îți sunt furate? Cum poți evita să ajungi victima plagiatului

Înregistrarea unei mărci la Agenția de Stat pentru Protecția Intelectuală nu este obligatorie, dar îi asigură proprietarului dreptul de a interzice altor persoane să o utilizeze. Declarația aparține directorului AGEPI, Lilia Bolocan, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru studioul radio Sputnik Moldova.

Potrivit Liliei Bolocan, procedura de înregistrare este simplă. În primul rând, solicitantul trebuie să depună o cerere de înregistrare a mărcii și să achite taxele pentru examinarea acesteia.

„Nu este obligatoriu să vii la AGEPI pentru a înregistra o operă, dacă vrei să fii proprietarul ei. Doar că AGEPI îți oferă dreptul să fii protejat. Prin înregistrarea unei creații mintale la AGEPI, tu îți asiguri dreptul asupra acesteia", a declarat Lilia Bolocan.

Astfel, înregistrându-ți marca, eviți să ajungi victimă a concurenței, indiferent de domeniul în care activezi.

„Chiar recent am avut un caz când o marcă, care este folosită de mai bine de 14 ani în țară, a fost preluată de un concurent care a intrat acum pe piață. Cert este că acest concurent importă exact aceleași produse. S-a întâmplat pentru că primul agent economic nu și-a înregistrat marca la AGEPI. Și noi nu putem face nimic în astfel de cazuri, fiindcă primul client are prioritate", a adăugat directorul AGEPI, Lilia Bolocan.

Directorul AGEPI spune că, în acest an, tot mai mulți moldoveni s-au adresat Agenției, lucru ce demonstrează că oamenii conștientizează importanța protecției creațiilor minții.

„Anul acesta sunt în creștere solicitările, comparativ cu anul precedent. Sistemul de proprietate intelectuală este o reflectare a situației economice, ceea ce bucură", adaugă Lilia Bolocan.

Cert este că dreptul la proprietate intelectuală este protejat prin lege, în Republica Moldova. Cum ne putem proteja creacțiile minții, dar și ce acțiuni ar trebui întreprinse pentru a descuraja cetățenii să mai încalce acest drept, aflați răspuns la aceste întrebări de la directorul Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Lilia Bolocan, din interviul atașat.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0