Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Descoperire macabră: O femeie a "născut" în mormânt

© AFP 2024 / CHARLY TRIBALLEAU A crucifix turned over and planted in the ground next to graves at the cemetery of Tracy-sur-Mer
A crucifix turned over and planted in the ground next to graves at the cemetery of Tracy-sur-Mer - Sputnik Moldova
Abonare
Arheologii care au deschis un mormânt din Evul Mediu au constatat cu surprindere că în acesta se aflau două schelete, inclusiv al unui făt.

CHIȘINĂU, 29 mart — Sputnik. Descoperire incredibilă într-o localitate de lângă Bologna, Italia, în spatele căreia se află un fenomen mai puțin obișnuit.

Atunci când au deschis un mormânt din Evul Mediu timpuriu, arheologii au găsit scheletele unei femei și ale unui făt. Fătul era poziționat între picioarele femeii, scrie Forbes,citat de digi24.ro.

Potrivit cercetătorilor, ar fi vorba de un caz de „naștere după moarte". Fenomenul este destul de rar întâlnit și se întâmplă atunci când fătul este expulzat forțat din corpul mamei, în sicriu.

Arheologii au descoperit că femeia prezenta urme de răni la nivelul craniului, acestea provocându-i probabil decesul.

© Photo : World NeurosurgeryFemeie din Evul Mediu, gravidă, cu rănire de cap, "a născut" în mormânt
Femeie din Evul Mediu, gravidă, cu rănire de cap, a născut în mormânt - Sputnik Moldova
Femeie din Evul Mediu, gravidă, cu rănire de cap, "a născut" în mormânt

Mormântul a fost găsit în Imola, nordul Italiei, în 2010 și datează din secolul VII-VIII î.Hr. Rana de la nivelul capului, dar și oasele găsite între picioarele femeii au declanșat o anchetă aprofundată, de care s-au ocupat cercetători de la Universitățile din Ferrara și Bologna. Studiul a fost publicat recent în revista World Neurosurgery.

Se pare că fătul a fost eliminat la aproximativ 38 de săptămâni de gestație. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au măsurat lungimea osului coapsei superioare.

Capul și partea superioară a bebelușului erau poziționate sub cavitatea pelviană. Asta în timp ce oasele picioarelor erau aproape sigur în interiorul acesteia. Acest lucru indică faptul că bebelușul era poziționat ca un făt apropiat termenului, cu capul în jos, pregătit pentru naștere.

Bioarheologul Siân Halcrow, de la Universitatea din Orago, a explicat că, uneori, o femeie însărcinată în momentul decesului poate expulza fătul, din cauza gazului care se acumulează în trupul neînsuflețit în timpul procesului de descompunere.

© Photo : World NeurosurgeryFemeie din Evul Mediu, gravidă, cu rănire de cap, "a născut" în mormânt
Femeie din Evul Mediu, gravidă, cu rănire de cap, a născut în mormânt - Sputnik Moldova
Femeie din Evul Mediu, gravidă, cu rănire de cap, "a născut" în mormânt
Fluxul de știri
0