Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima Oră: Avarie la centrala nucleară Cernavodă - reactorul 2, deconectat

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUCentrala Nucleară de la Cernavodă
Centrala Nucleară de la Cernavodă - Sputnik Moldova
Abonare
Este a doua avarie din ultimele zile, după cea din 25 martie - cine se face responsabil pentru situația de la cea mai importantă unitate energetică din România.

BUCUREȘTI, 29 mart — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Probleme la reactorul 2 al centralei nucleară de la Cernavodă. Reactorul s-a oprit, deconectându-se automat. Este a doua avarie din ultimele zile, după cea petrecută pe 25 martie.

La acea oră, reactorul a fost oprit pentru o reparație urgentă — o intervenție minim necesară. 

Într-o informare trimisă în această dimineață către Agerpres, Nuclearelectrica precizează că este vorba de partea clasică a centralei, nu de cea nucleară.

"Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii. Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută și realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat, fără impact asupra securităţii nucleare".Amintim că fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, a atenționat asupra problemei retubării reactoarelor 1 și 2, „pentru care noi încă nu suntem pregătiți să o facem".

De făcut trebuia să o facă un grup chinez, cu care statul român avea contract — aceeași firmă care urma să construiască rectoarele 3 și 4 — visul independenței energetice românești. Dar…

… Dar "un comunicat al Fondului Proprietatea remis pe 3 noiembrie 2016 spunea că proiectul privind construcția reactoarelor 3 și 4 este nefezabil și ar putea crea mari prejudicii acționarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat, având în vedere situația actuală a pieței energiei electrice, precum și prognozele pe termen lung", menționa jurnalistul Radu Tudor, citat de Sputnik.

Fondul Proprietatea (FP) este cel mai important acționar după Ministerul Energiei. Un cuvând important îl are fostul ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, membru în Consiliul Reprezentanților al FP.

 

Fluxul de știri
0