Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Secretarul general de stat Radu Burduja spulberă miturile. Cât ne va costa reforma Armatei

© Sputnik / Miroslav RotariRadu Burduja
Radu Burduja - Sputnik Moldova
Abonare
Reforma Armatei Naționale nu necesită costuri atât de mari precum se vehiculează în spațiul public. Potrivit secretarului general de stat al Ministerului Apărării Radu Burduja, suplimentarea cu 30% a actualului buget al Armatei ar fi suficientă pentru demararea inițiativei.
Secretarul general de stat Radu Burduja spulberă miturile. Cât ne va costa reforma Armatei

„Reieșind din bugetul actual, el nu este suficient să realizăm această reformă. Practica internațională ne arată că în jur de 2% din PIB este suficient pentru o astfel de inițiativă. Și țările europene pornesc de la această cifră. Trebuie să menționăm că doar câteva țări își permit acest lux. Ca să nu fim populiști… nu constă câți bani se aruncă peste tine, ci cât poate sistemul absorbi. Dacă bugetul pe care l-am avut anul acesta va fi majorat cu 20-30%, atunci putem iniția cu succes reforma", a declarat Radu Burduja în Studioul Radio Sputnik Moldova.

Chiar dacă noul concept necesită o mai mare finanțare, Radu Burduja dă asigurări că investițiile merită a fi făcute.

„Trebuie să spunem că într-un an de zile noi nu putem face militari profesioniști. O armată modernă necesită investiții și dezvoltare. Este mult mai ușor de lucrat cu militarii prin contract, deoarece de la ei poți să ceri mai mult. Statistica arată că în peste 100 de țări, armata este în bază de contract. Și da, trebuie să recunoaștem că o armată profesionistă nu este mai ieftină decât una care se bazează pe serviciu obligatoriu. Trebuie să excludem acest mit, dar investițiile sunt justificate", a adăugat Radu Burduja.

Potrivit oficialului, la serviciul militar obligatoriu se va renunța treptat, până în 2020, iar primele reduceri de înrolări vor fi chiar în această toamnă.

„Noi ne propunem ca în toamna acestui an să nu luăm 20% din militari, în toamna anului viitor să renunțăm la 40%, iar în toamna lui 2020 să renunțăm la alte 40%. Astfel, până la sfârșitul lui 2020, inițiativa să fie încununată cu succes", a adăugat Radu Burduja.

Amintim că, săptămâna trecută, PDM a anunțat reformarea Armatei Naţionale, cu renunţarea la serviciul militar obligatoriu. Precizăm că bugetul Ministerului Apărării pentru anul 2018 constituie 615 milioane de lei, cu 61 de milioane mai mult decât în 2017, când militarilor le-au fost alocate circa 554 de milioane de lei.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0