Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Riscurile pe care le comportă programul "Prima Casă"

© Facebook / Dugan CosminPetrișor Peiu
Petrișor Peiu - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul român Petrișor Peiu, coordonatorul Departamentului de Analize Economice la Fundația Universitară a Mării Negre, a precizat pentru studioul radio Sputnik Moldova că programul "Prima Casă" din Republica Moldova și cel aplicat în România sunt asemănătoare.
Riscurile pe care le comportă programul "Prima Casă"

Programul "Prima Casă" este deja funcţional în Republica Moldova, iar pentru acest an, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare a creditelor în valoare de 50 milioane de lei.

Guvernul constituie un fond separat din bugetul de stat prin care garantează o anumită parte din suma împrumutului și, în același timp, o parte din avans.

Expertul economic Petrișor Peiu vede și anumite riscuri pe care le aduce acest proiect. Ele sunt legate de o supraîncălzire a economiei datorită unui consum excesiv pentru că în România acest program a determinat un consum foarte mare de credite imobiliare, ceea ce a dus la epuizarea plafonului pentru cele mai multe bănci din sistem.

De exemplu, în România, anul trecut, au fost alocate trei miliarde de lei și 90 la sută din băncile românești care au depus dosarele în acest program au epuizat portofoliul alocat în luna octombrie. Asta a dus la o supraîncălzire a pieței și prețurile au crescut mult, a mai spus expertul de la București.

Autor Eduard Maciac

 

Fluxul de știri
0