Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unor beneficiari de ajutor social li se va stopa dreptul de a primi bani de la stat

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Între beneficiar și Direcția asistență socială și protecție a familiei va fi semnat un Acord de cooperare, prin care primul se va obliga să utilizeze ajutorul social primit pentru satisfacerea necesităților familiei.

CHIȘINĂU 26 mart – Sputnik. Autoritatea publică locală de nivelul I va avea dreptul să creeze comisii locale care va verifica eligibilitatea beneficiarilor de ajutor social, corectitudinea declarațiilor pe care le face beneficiarul în momentul depunerii cererii pentru ajutorul social și, totodată, să va efectua vizite periodice pentru a vedea cum se utilizează resursele financiare alocate din bugetul ajutorului social. 

Aceste prevederi sunt incluse în Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social, aprobat de Guvernul de la Chișinău.

În acest sens, între beneficiar și Direcția asistență socială și protecție a familiei va fi semnat un Acord de cooperare, prin care primul se va obliga să utilizeze ajutorul social primit pentru satisfacerea necesităților familiei privind alimentația, vestimentația, locuința, igiena, îngrijirea medicală, educația şi școlarizarea obligatorie. 

Село - Sputnik Moldova
Din 2 septembrie, pe oamenii de la sate îi pasc noi impozite

”Acordul de colaborare nu va fi aplicat tuturor beneficiarilor de ajutor social. Majoritatea dintre ei sunt persoane corecte, cooperante cu direcțiile de asistență socială și este în interesul lor să depășească situația de criză în care se află”, susțin responsabilii de la Ministerul Muncii, Sănătății și Protecției Sociale. 

Totuși, sunt și persoane beneficiare de ajutor social care cheltuie banii primiți de la stat pentru alcool și alte produse care nu se încadrează în lista necesităților unei persoane vulnerabile. 

”În unele cazuri avem beneficiari mult mai complicați, în special care au probleme de alcool care utilizează resursele financiare în alte scopuri. În aceste cazuri, asistentul social va avea ca suport această comisie locală care prin vizite de monitorizare va vedea cum se utilizează aceste resurse financiare”, susțin specialiștii. 

În cazul constatării de către comisie a neîndeplinirii repetate a obligaţiilor, dreptul la prestația de ajutor social sau la ajutor pentru perioada rece a anului va fi stopat.

”Dacă se va constata utilizarea greșită a ajutorului social, se va lua decizia de a stopa acordarea ajutorului social”, au declarat responsabilii. 

Pentru familiile cu copii în situaţie de risc, managerul de caz este responsabil de monitorizarea utilizării ajutorului social conform prevederilor acordului de cooperare și planului individualizat de asistență, folosind în calitate de criteriu de bază în procesul monitorizării satisfacerea necesităților familiei, precum și respectarea interesului superior al copilului.

Fluxul de știri
0