Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primii părinți neglijenți impuși să lucreze în folosul comunității

© Sputnik / Miroslav RotariDorel Nistor și Mariana Ianachevici
Dorel Nistor și Mariana Ianachevici - Sputnik Moldova
Abonare
Copiii revin în stradă din cauza iresonsabilității unor autorități.

CHIȘINĂU, 25 mart — Sputnik. Șase cauze penale au fost pornite în temeiul articolului 201.1 din Codul Penal, care prevede munca în folosul comunității pentru părinții  neglijenți. Anunțul a fost făcut de Dorel Nistor, șeful secției siguranța copiilor din cadrul Inspectoratului General de Poliție, într-un interviu realizat de jurnalista Maria Dimineț despre copiii care fug din familie sau din centrele de plasament. Pedeapsa a fost reglementată, în premieră, în 2017.

"Articolul prevede și amenzi. Cei care nu pot achita amenda, sunt impuși să lucreze în folosul comunității. Pentru fiecare unitate convențională, se aplică o zi de muncă în folosul comunității. Autoritatea publică locală trebuie să organizeze acest proces. Din păcate, unele autorități publice locale fie nu pot oferi astfel de servicii, fie nu vor să ofenseze persoana. Cel care a încălcat legea, trebuie însă să execute pedeapsa", a explicat Dorel Nistor.

Tot mai mulți copii aleg să trăiască în stradă. Unde se greșește>>>

În 2017,  polițiștii au găsit în stradă, în urma raziilor efectuate, peste 600 de copii fugari. Doar jumătate dintre ei se aflau în aceste condiții pentru prima dată. Ceilalți au fugit repetat de acasă sau din centrele de plasament. Se întâmplă acest lucru din cauza iresponsabilității unor autorități, consideră Nistor.

"Noi îi identificăm pe acești copii și, ulterior, îi transmitem familiei sau autorităților tutelare locale. Sesizăm autoritățile din localitate și monitorizăm situația copiilor. Constatăm, uneori, că nu se întreprind măsuri pentru reabilitarea și reintegrarea acestor copii în comunitate.  Asta se întâmplă din cauza iresponsabilității unor specialiști", a precizat Dorel Nistor.

Copiii revin în stradă deoarece nu vor să accepte regulile instituite în centrele de plasament, unde sunt plasați. Mariana Ianachevici, directorul executiv al Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei a vorbit în cadrul interviului despre cum ar trebui să fie tratați copiii străzii în centrele de plasament.   

"Copiii străzii trebuie repartizați în diferite instituții. Într-un singur plasament  trebuie să ajungă cel mult doi copii. Dacă îi punem pe toți laolaltă, nu facem altceva decât să schimbăm locul găștii. Primul pas trebuie să fie desfacerea găștii. Astfel îi dezarmezi pe copii. Ei sunt învățați să obțină totul prin forță, și asta continuă sa facă când sunt împreună, indiferent de locul unde se află. În aceste condiții, pedagogul nu are putere asupra lor", a explicat Mariana Ianachevici.

Pentru mai multe detalii, vizionați interviul video atașat.

 

 

Fluxul de știri
0