Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dezvăluiri. De ce mor bolnavii în spitalele din țară

© Sputnik / Miroslav RotariDumitru Sofroni
Dumitru Sofroni - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii se vor nemuritori. Ei cer medicilor să trateze moartea.

CHIȘINĂU, 24 mart — Sputnik. Tot mai mulți lucrători medicali din țara noastră devin victime ale violenței psihologice, verbale și fizice la locul de muncă. Nu doar acest fenomen este grav. Halucinantă este percepția societății care sună în felul următor: „unii medici chiar merită să fie bătuți". Doctorul habilitat în medicină Dumitru Sofroni a explicat într-un interviu realizat de jurnalista Maria Dimineț de ce medicii sunt agresați și de ce unii bolnavi mor în spitale.

Statul nu-i protejează pe medici de la Urgență de pacienții violenți>>>

Indiferența față de propria sănătate este una dintre cauzele care declanșează fenomenul violenței împotriva lucrătorilor medicali. În multe cazuri, oamenii nu duc un mod de viață sănătos și merg la medic doar atunci când se simt rău. Ca urmare, ajung în spital în stare gravă, când nu mai pot fi salvați.

Important pentru medici. Ce să faci dacă ai fost agresat de un pacient sau rudele acestuia>>>

"Deseori, pacienții vin în cazuri tardive când, cu părere de rău, puțin îi putem ajuta. Avem astfel de cazuri în oncologie. Aici joacă un rol important educația populației, cultura generală. Bolnavii vin la spital în stadii tardive ale bolii și cer de la medici să facă tot posibilul pentru a-i salva. Și medicii fac tot posibilul, în măsura posibilităților oferite de medicină", a explicat Dumitru Sofroni.

Un bolnav poate muri subit, chiar dacă a beneficiat de îngrijirile și tratamentele necesare. Riscul este mare în cazul pacienților cu maladii cronice grave, oncologice sau operați.

"Noi am avut cazuri când operația a decurs cu succes, ulterior însă  pacientul a făcut tromboză pulmonară și a decedat. În alte situații se produce un anevrism cerebral sau de aortă și moartea survine într-un minut. Ce vină are medicul? Pacienții nu conștientizează însă acest fapt. Medicul nu este Dumnezeu, el face însă tot posibilul pentru a salva bolnavul", a precizat Dumitru Sofroni.

Persoanele care vor lovi medicii vor sta la pușcărie. Ce au decis deputații>>>

Unii pacienți agresează medicii deoarece îi consideră incompetenți. În opinia lui Dumitru Sofroni, această este o percepție falsă.

"Cei mai buni absolvenți ai liceelor din țară vin la Universitatea de Medicină. Mulți dintre ei au doar note de 9 și 10. În plus, medicina este cea mai grea specialitate. Fiecare student, până în anul V,  învață minuțios anatomia, histologia, anatomia patologică, farmacologia. Sunt domenii foarte dificile, care trebuie studiate pe de rost. Fără capacități și efort zilnic nu poți studia medicina", a menționat Dumitru Sofroni.

Mai multe despre fenomenul violenței împotriva lucrătorilor medicali aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

 

 

Fluxul de știri
0