Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important: Cum pot beneficia îngrijitoarele şi menajerele de al 13-lea salariu în Italia

© AFP 2022 / JEAN-SEBASTIEN EVRARDA man takes out Euro banknotes from an automated teller machine (ATM)
A man takes out Euro banknotes from an automated teller machine (ATM) - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Moldovencele cu cetăţenie română, care lucrează în Italia ca îngrijitoare şi menajere, au dreptul la al 13-lea salariu. Iată cum se calculează.

BUCUREŞTI, 21 mar — Sputnik, Doina Crainic. În ceea ce priveşte contractele de încadrare în muncă a îngrijitoarelor şi menajerelor care lucrează în Italia, este important să cunoaşteţi modul cum se calculează suma pentru a beneficia de dreptul la al treisprezecelea salariu. Cum sunt afectate îngrijitoarele care nu stau permanent cu cei pe care îi îngrijesc şi cum se face calculul în cazul plăţii cu ora?

Contractul colectiv de muncă legat de sectorul lucrătorilor domestici prevede dreptul la al treisprezecelea salariu, care este valabil pentru toți lucrătorii, „cu ocazia Crăciunului" și, în orice caz, până la sfârșitul lunii decembrie.

Suma celui de-al 13-lea salariu se calculează pe baza remunerației totale primite în cursul anului, în care intră şi indemnizația pentru masă și cazare. De asemenea, al 13-lea salariu devine scadent şi în cazul absențelor din cauza bolii, a accidentelor la locul de muncă, a bolilor profesionale și a concediului de maternitate.

L'Altare della Patria a Roma - Sputnik Moldova
Drepturile moldovenilor aflați în Italia: Situaţia îngrijitoarelor

Pentru a calcula cel de-al  salariu, trebuie să pornim de la salariul minim, adică salariul minim stabilit pe baza datelor Istat, potrivit investireoggi.it.

De fapt, salariile pentru lucrătorii domestici sunt reevaluate în fiecare an, aşa cum se întâmplă şi cu indemnizaţiile pentru hrană și cazare. Totodată, salariile pentru menajere şi îngrijitoare variază în funcţie de gradul de specializare și de tipul de sarcini prestate. Adesea, lucrătorii casnici sunt angajați cu contract pe perioadă determinată sau cu normă redusă.

Calculul pentru lucrătorii domestici convieţuitori este simplu. Este important să se ştie că al 13-lea salariu este egal cu un salariu lunar obişnuit.

Menajerele şi îngrijitoarele nonconviețuitoare lucrează adesea ore întregi. Pentru a calcula al 13-lea salariu, trebuie să înmulțiți suma plătită cu ora cu numărul de ore de muncă săptămânale, iar suma rezultată să o înmulțiți cu 52, apoi să împărțiți la 12.

Spania oferă ajutor nerambursabil şi locuințe gratis moldovenilor cu pașaport românesc>>>

De exemplu, pentru îngrijitoarele cu normă part time, plătite cu 7 euro pe oră pentru 25 de ore pe săptămână, calculul este următorul:

7x25 (ore săptămânale) x 52 (săptămâni ale anului): 12 = 758,33 euro.

De asemenea, în cazul în care premiile și indemnizațiile suplimentare sunt plătite în mod constant lucrătorului, atunci acestea vor fi luate în considerare în stabilirea celui de-al 13-lea salariu, subîmpărţind valoarea totală a acestora la 12.

Fluxul de știri
0