Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibil. În Moldova pensiile cresc ca pe drojdii

© Sputnik / Evghenii PanasencoПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Vestea care-i va năuci pe pensionari. Ce se va întâmpla cu pensiile acestora peste zece zile.

CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. De la 1 aprilie, toate pensiile pe care le primesc beneficiarii din Moldova vor fi indexate cu 6,6 procente, iar unele pensii, pe lângă indexare, vor mai fi și valorizate. Decizia a fost luată, miercuri, în cadrul ședinței Guvernului de la Chișinău. 

Pensiile vor fi valorizate, începând cu 1 aprilie 2018, pentru persoanele care și-au stabilit pensia în anii 2012-2013. Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană. Respectiv, la 1 aprilie, pensiile pentru limită de vârstă se vor majora în medie cu 272 de lei pe lună, iar pensiile de dizabilitate se vor majora în medie cu 252 de lei.

Пенсионеры - Sputnik Moldova
Din 1 aprilie, bătrânii trebuie să numere atent pensia pe care o primesc

Din 1 octombrie 2018, se vor valoriza pensiile pentru limită de vârstă şi pensiile de dizabilitate stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2017. Pensiile pentru limită de vârstă se vor majora în medie cu 325 de lei pe lună, iar pensiile de dizabiliate se vor majora în medie cu 300 de lei.

Tot din 1 aprilie, prestațiile de asigurări sociale și prestațiile sociale de stat vor fi  indexate cu 6,6 la sută. Astfel, în urma acestei indexări mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă va crește cu 96 de lei, pensiile de dizabilitate vor crește cu 75 de lei, pensiile de urmaș se vor majora cu 50 de lei, iar pensia medie a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl va crește cu 201 lei. 

Exclusiv: Nu toți pensionarii care muncesc au dreptul la recalcularea pensiei>>>

De la 1 aprilie, cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă va constitui 1025 de lei. Cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi de 768 de lei în cazul dizabilității severe, 717 lei – în cazul dizabilității accentuate și 512 lei – în cazul dizabilității medii.

Fluxul de știri
0