Valoarea Bitcoin este artificială? Vezi ce a demonstrat o echipă de cercetători

Abonare
La moment, Bitcoin este cea mai scumpă valută criptată disponibilă pe piață.

CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. În scurta sa istorie, Bitcoin a reușit să fie manipulat pentru ca valoarea sa să crească artificial de la 150 de dolari la peste 1000 de dolari.

“The outcome of the Mt. Gox bankruptcy proceedings will deeply affect the Bitcoin community as a whole,” said Kraken CEO Jesse Powell. - Sputnik Moldova
Societate
Bitcoin, deja ca prenume pentru un nou-născut?

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv și Universitatea Tulsa a examinat tranzacțiile valutei pe platforma Mt. Gox. în decursul lunilor februarie-noiembrie 2013.

În raportul său, denumit „Price Manipulation in the Bitcoin Ecosystem", cercetătorii au demonstrat că circa 600000 de Bitcoini, evaluați la circa 188 de milioane de dolari, au fost cumpărați de „agenți" care nu aveau resursele financiare necesare pentru ei.

Astfel, au fost identificați doi boți, numiți Markus și Willy. Primul a cumpărat 335898 de Bitcoini, de circa 76 de milioane de dolari, de-a lungul a 225 de zile. Al doilea „controla" 49 de conturi și fiecare a cumpărat cripto-valută în valoarea de 2,5 milioane de dolari — în total 268132 de Bitcoini cu o valoare de circa 112 milioane de dolari.

În 2011, Mt. Gox s-a prăbușit din cauza furtului a 650000 de Bitcoini pe care compania, controlată de Mark Karpales, a încercat să îl ascundă. Karpales a confirmat că Mt. Gox controla conturile și tranzacțiile erau făcute automat. Bot-ul Willy crea profit, ci ținea activ serviciul, care trebuia să acopere paguba din 2011.

FMI - Sputnik Moldova
FMI: Guvernele și băncile trebuie să colaboreze în privința criptomonedelor

Raportul arată că activitatea celor doi boți a dus nu numai la la creșterea valorii Bitcoin pe Mt. Gox, dar au influențat și alte servicii de tranzacționare. În circa două luni, aceste mecanisme de manipulare au făcut ca prețul unui Bitcoin să crească de la 150 de dolari la 1000 de dolari.

Fluxul de știri
0