Psihologul și terapeutul Cezara Dilevschi a declarat că un om, pentru a fi fericit, trebuie să aibă grijă de trecutul, prezentul, dar și viitorul său. „Întâi aveți grijă de trecutul Dvs., iar dacă sunteți mulțumit — este bine. Iar dacă nu sunteți mulțumiți, înseamnă că aveți de făcut ceva. Întotdeauna trebuie să vă spuneți iartă-mă, iertați-mă și mulțumesc. Trebuie să apreciați oamenii, dar și trecutul vostru", a spus Cezara Dilevschi.
Cât ține de prezent, psihologul afirmă că orice formulare a gândurilor trebuie să fie o preferință.
Cât ține de viitor, oamenii trebuie să fie optimiști. „Trebuie să fim foarte optimiști, dar și realiști față de viitor. Pentru că pesimismul poate sabota performanțele, dar optimismul excesiv ne poate sabota simțul vulnerabilității și nu putem detecta pericolele", a conchis Cezara Dievschi.
În topul anual al fericirii, Norvegia nu mai este cea mai fericită ţară din lume, fiind detronată în Raportul Mondial al Fericirii 2018, care prezintă un top alcătuit din 156 de state. După ce anul trecut a ocupat locul cinci, iată că Finlanda este cea mai fericită ţară din lume în 2018, reuşind să-şi detroneze vecina, Norvegia, potrivit unei cercetări realizată printr-un program mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Republica Moldova se clasează pe locul 67, România pe 52, pe poziția a 59-a este Federația Rusă, iar Ucraina — tocmai pe locul 138. Pe ultimele poziții sunt cei din Africa de Sud, locul 155 și Burundi — pe 156. Iar în Emiratele Arabe Unite, dar și în Butan există câte un minister al Fericirii.