Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlicov: în Moldova ar putea fi redus tariful la agentul termic

© Sputnik / Miroslav RotariВиктор Парликов
Виктор Парликов - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în energetică, fostul director al ANRE, Victor Parlicov, consideră că, în urma reducerii tarifului la gaze, au apărut temeiuri pentru revizuirea tarifului la energia termică, însă acest lucru nu se va întâmpla până la sfârșitul anului în curs.

CHIȘINĂU, 20 mart — Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife la gaze naturale pentru anul 2018. Astfel, tarifele pentru consumatorii din Republica Moldova au fost reduse în medie cu 20,3%.

Decizia a fost adoptată în urma unei cereri adresate către ANRE din companiei „Moldovagaz", în care furnizorul a propus ca prețurile la gaze să fie micșorate cu 11,4%.

Potrivit lui Parlicov, deși anterior tarifele la energia electrică și agentul termic erau revizuite imediat după ce era stabilit noul preț la gaze, de data aceasta este puțin probabil să se întâmple la fel.

„A intrat în vigoare noua lege care prevede un alt mod de adoptare a tarifelor, procedura fiind mai complexă. Vom vedea dacă vor depune companiile cerere pentru modificarea tarifelor. Iar dacă nu vor depune, este interesant ce comportament va adopta ANRE", a menționat expertul.

Totodată, Parlicov este sigur că există toate motivele pentru reducerea tarifelor la agentul termic.

Aragaz - Sputnik Moldova
ANRE a decis! Avem tarife mai mici la gazele naturale

Însă, în opinia sa, nu se poate spune același lucru și despre prețurile la energia electrică.

„Aici trebuie de luat în calcul alți factori: prețul de import a crescut, cursul valutar s-a consolidat, noua metodologie pentru piața energiei electrice a fost adoptată, cheltuielile de bază nu au fost aprobate. Procesul respectiv este îndelungat. Cred că, în următoarele șase luni, tariful la energia electrică nu va fi revizuit. În schimb la căldură, în principiu, tarifele teoretic pot fi revizuite", a adăugat specialistul.

Potrivit fostului director ANRE, consumatorii nu vor avea pre curând un nou tarif la agentul termic. În condițiile încheierii sezonului de încălzire, este puțin probabil că Agenția se va grăbi cu luarea unei decizii. Prin urmare, cel mai probabil, noul tarif va fi aplicat abia la sfârșitul anului.

Fluxul de știri
0