Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Trece sau nu Moldova la ora de vară în această duminică

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În acest an, trecerea la ora de vară trebuie să se facă duminică, 25 martie. În această zi, la ora 02:00 se trece la timpul ”de vară” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Parlamentul European a adoptat, în luna februaarie, o Rezoluție prin care cere Comisiei Europene să facă o evaluare a Directivei 2000/84/CE și, în caz de necesitate, să prezinte propuneri de revizuire a acesteia. Directiva se referă la trecerea la ora de vară.

Deputații europeni au argumentat că mai multe inițiative au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară și care are loc în ultima zi de duminică din luna martie și, respectiv, din octombrie. De asemenea, mai multe studii efectuate indică anumite efecte negative asupra sănătății.

Часы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noaptea de sâmbătă spre duminică va fi cea mai lungă. Trecem la ora de iarnă

Directiva privind schimbarea orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană.

În acest an, trecerea la ora de vară urmează să aibă loc duminică, 25 martie. În această zi, la ora 02:00 se trece la timpul ”de vară” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înainte. Această decalare cu plus o oră se practică în Republica Moldova, precum și în țările vecine România și Ucraina, ca mijloc de economisire a energiei electrice. 

Guvernul Republicii Moldova va decide dacă trece sau nu la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la Directiva 2000/84/CE privind dispozițiile referitoare la ora de vară. Un răspuns ferm al autorităților din Moldova va fi dat, cel mai probabil, în cadrul ședinței de miercuri a Cabinetului de Miniștri. 

În anul 2017, la solicitarea Ministerului Economiei, Institutul Național de Metrologie în comun cu reprezentanți ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie al AȘM, Institutului de Energetică al AȘM, Universității de Stat de Medicină şi Farmacie au efectuat un studiu în scopul elucidării oportunității trecerii Republicii Moldova la orarul de vară, urmare a căruia s-a constatat că aceasta este oportună.

Fluxul de știri
0