Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Este oficial. Decizia care va stimula utilizarea energiei regenerabile

© Sputnik / Miroslav RotariCălin Negura
Călin Negura - Sputnik Moldova
Abonare
Statul promovează în ultimii ani tot mai intens folosirea surselor alternative de energie, în condiţiile în care 88% din consumul de resurse energetice din Republica Moldova este acoperit de import.
Este oficial. Decizia care va stimula utilizarea energiei regenerabile

În 25 martie 2018 va intra în vigoare Legea privind Promovarea Utilizării Energiei din Surse Regenerabile.

Potrivit șefului de direcție din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii Călin Negura, la ora actuală, în Republica Moldova, există 35 de producători de energie electrică din surse regenerabile. Sectorul privat utilizează energia eoliană, solară și biogazul pentru producerea electricității.

Totuși, ponderea acestor energii în producerea energiei regenerabile este foarte mică. Volumul energiei electrice din surse regenerabile în consumul total de energie electrică a constituit doar 2%. Cea mai mare parte a energiei electrice este produsă din biogaz (84,6%), urmată de energia eoliană (9%) şi cea solară (6,4%).

Reprezentantul Ministerului Economiei și Infrastructurii a declarat pentru studioul de radio Sputnik Moldova că ținta la nivel național de producere a energiei regenerabile către anul 2020 este de 10%.

Experții susțin că aplicarea efectivă a acestei legi este vitală pentru Republica Moldova, însă costurile investiționale excesive și procedurile birocratice sunt factori ce cauzează prezența limitată a mediului de afaceri în sectorul energiilor regenerabile.

Fluxul de știri
0