Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unde au dispărut milioanele alocate pentru reparația drumurilor din sate

Abonare
Asfalt, în loc de pietriș, pe drumurile din sate

Republica Moldova se află pe locul 128 din 137 de state la capitolul calitatea drumurilor, potrivit unui raport realizat de Forumul Economic Mondial anul trecut. Vestea bună este că drumurile noastre sunt mai calitative decât în Mozambic, Paraguay, Yemen, Guineea, Madagascar, Republica Democratică Congo. Autoritățile dau asigurări însă că în viitorul apropiat țara noastră va avea drumuri noi, inclusiv în sate. În acest scop, în luna mai 2018 va fi implementat proiectul național "Drumuri bune pentru Moldova". Jurnalista Maria Dimineț a discutat acest subiect cu secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc. 

-După ce criterii au fost selectate porțiunile de drum care urmează să fie reparate?

— Am selectat cele mai importante porțiuni de drum împreună cu Administrația de Stat a Drumurilor, primarii, colegii din cadrul Ministerului Economiei. Ne-am propus ca să fie reparate drumurile cu o menire socială importantă, cum ar fi accesul spre școli, grădinițe, instituții medicale. Primarii vor decide însă ce este prioritar pentru localitatea lor.

-Aceste 1200 kilometri de drumuri vor fi asfaltate, sau doar acoperite cu pietriș?

— Ne-am propus să fie asfaltate. Din păcate, în sate au fost făcute mai mult drumuri în variantă albă. Știți ce înseamnă variantă albă? Peste glod se pune piatră, peste care trece un tractor, și după ce trece iarna nu există nici drum, și nici bani. În 25 de ani de independență am îngropat sute de milioane de lei. De aceea, ne propunem să punem asfalt pe drumuri, astfel încât să fie durabil.

-Cât vor costa lucrările și de unde vor fi luați banii?

Trebuie de menționat că sunt diferite tipuri de lucrări. Dacă drumul existent este în asfalt și proiectul prevede așternerea unui nou strat de asfalt, atunci un kilometru de drum va costa peste un milion de lei. Dacă pe drum e pietriș și trebuie asfaltat, atunci cheltuielile vor fi mai mari, de până la trei milioane de lei pentru un kilometru.

-Cum vor fi selectate firmele care vor construi aceste drumuri?

— În fiecare raion va fi organizată o licitație. Licitația va fi lansată imediat după publicarea în Monitorul Oficial a programului Fondului Rutier, care a fost aprobat în ședința de Guvern. Pentru noi este important ca la aceste licitații să participe firme autohtone. Să oferim posibilitatea agenților noștri economici, nu numai să repare drumuri, dar și să ofere locuri de muncă oamenilor din localitățile unde vor fi efectuate lucrările. Un loc de muncă în construcții creează, în paralel, și alte locuri de muncă, cum ar fi extragerea pietrișului din cariere, transportarea materialelor. Va fi o bună investiție în economia țării.

Decis! Care sunt drumurile locale ce urmează să fie reparate în acest an>>>

-Când vor demara lucrările de construcție a drumurilor?

În luna mai vom semna majoritatea contractelor cu firmele de construcție. Tot în acea perioadă vom începe reabilitarea drumurilor din sate.

-Cum vor fi evitate lucrările necalitative?

Am optat pentru un contract de licitație pe raion. Aceasta ne permite să selectăm companii responsabile, cu experiență. Calitatea lucrărilor va fi evaluată de Administrația de Stat a Drumurilor, care va angaja responsabil tehnic în fiecare raion. De asemenea, Administrația de Stat a Drumurilor dispune și de laborator rutier.

— Noi ne asumăm responsabilitatea politică pentru calitatea lucrărilor efectuate. Nu ne putem permite luxul ca drumurile să fie reparate prost. Vom mobiliza toate instituțiile responsabile pentru control. Vom solicita ca în aceste contracte să fie indicată garanția drumurilor reparate și obligația agentului economic să repare drumul daca va fi deteriorat în perioada de garanție. 

Mai multe detalii despre implementarea proiectului național "Drumuri bune pentru Moldova" aflați din interviul video.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0