Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salvatorii, în alertă: Urmează zile de coșmar - vremea se schimbă radical

© Sputnik / Evghenii PanasencoСнегопад в Кишиневе 21.04.2017
Снегопад в Кишиневе 21.04.2017 - Sputnik Moldova
Abonare
Deși am trecut de mijlocul lunii martie, vremea se schimbă radical, iar salvatorii îi avertizează pe moldoveni să dea dovadă de responsabilitate pentru a evita situațiile excepționale

CHIȘINĂU, 17 mart — Sputnik. Începând cu ziua de sâmbătă, meteorologii prognozează ploi și lapoviță iar în următoarele zile chiar ninsori puternice. Specialiștii atenționează că izolat va viscoli și se vor forma depuneri de lapoviță pe firele electrice și crengi, iar pe drumuri se vor forma troiene. Vântul va sufla din nord-vest cu 15-20 de m/s. Temperaturile vor scădea, astfel încât temperatura medie se va situa cu 6-11°C sub valorile normale climatice.

În această perioadă, salvatorii îi îndeamnă pe cetățenii să țină cont de avertizările meteo și de indicațiile autorităților. Să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare, iar bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela pentru ajutor în caz de necesitate.

Totodată, conducătorii auto sunt atenționați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să aibă lopată, nisip și lanțuri. În cazurile în care rămân blocați pe drum, până la venirea salvatorilor, sunt rugați să țină motorul mașinii pornit în mod dozat, pentru a evita cazurile de intoxicații cu gaz de eșapament.

De asemenea, cetățenii sunt avertizați să evite deplasarea pe porțiunile de drum unde posibil vor atârnă crengi și cabluri electrice, căzute din cauza depunerilor de gheață, pentru a evita traumatismele.

Având în vedere că în aceste zile temperatura aerului se va răci, cetățenii trebuie să fie prudenți și să respecte normele antiincendiare. Sobele de încălzit să fie exploatate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzit, pentru a evita producerea situațiilor excepționale care ar putea pune în pericol sănătatea și viața oamenilor, iar în caz de situații de risc, persoanele sunt rugate să apeleze serviciile de urgență.

Fluxul de știri
0