Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Aceeași schemă ca și în cazul rujeolei! Cum a ajuns România fără imunoglobulină

© Photo : Arhivă personalăMircea Ifrim
Mircea Ifrim - Sputnik Moldova
Abonare
România se confruntă cu un deficit acut de imunoglobulină, un preparat administrat pacienților cu boli autoimune, afecțiuni provocate de bacterii, virusuri sau microbi.
Aceeași schemă ca și în cazul rujeolei! Cum a ajuns România fără imunoglobulină

Secretarul general al Academiei de Științe Medicale din România, Mircea Ifrim, spune că problema ar fi creată artificial de importatorii de imunoglobulină, ca și în cazul vaccinului de rujeolă, de altfel, iar singura soluție în acest sens ar fi ca producerea și importul acestui produs să fie controlat în exclusivitate de stat.

„La noi este prea multă libertate. S-a scăpat de sub control activitatea importatorilor și a distribuitorilor de medicamente. Distribuitorii de imunoglobulină nu aduc imunoglobulină șantajând astfel țara. Același lucru se întâmplă și în cazul vaccinului de rujeolă. Importul și producția proprie de imunoglobulină trebuie să fie în mâna statului, pentru ca statul să poată controla acest fenomen. Este o problemă de securitate națională. Ajungem că suntem șantajați", a declarat Mircea Ifrim în cadrul unui interviu pentru Radio Sputnik Moldova.

Cert este că, deși securitatea privind sănătatea populației este pusă în pericol, niciun importator de imunoglobulină din România nu a fost sancționat.

„Ar exista o soluție, să fie sancționați. Nu am văzut ca cineva să fie dat în judecată pentru faptul că refuză să aducă imunoglobulină", adaugă Mircea Ifrim.

Și asta, în timp ce cel puțin 200 de mii de pacienți din România au nevoie de acest produs.

„Cel puțin 2-3 sute de mii de pacienți au nevoie de imunoglobulină", adaugă Mircea Ifrim.

Academicianul spune că situația de pe piața medicamentelor din România a scăpat de sub control, motiv pentru care importatorii de produse farmaceutice impun prețuri cu mult mai mari comparativ cu Bulgaria și Ungaria.

„Medicamentele în România sunt mai scumpe decât în Ungaria și Bulgăria, din cauza taxelor care se impun. Persoanele din sudul țării cumpără medicamentele din Bulgăria, iar cei din Transilvania cumpără medicamente din Ungaria. Asta, din cauză că s-a scăpat de sub control activitatea importatorilor și a distribuitorilor de medicamente. Aceștia au ridicat prețurile, iar statul nu a intervenit prin metode restrictive", adaugă Mircea Ifrim.

Amintim că Guvernul de la București a solicitat ajutorul țărilor Uniunii Europene în ceea ce privește deficitul de imunoglobulină.  De menționat este că Republica Moldova dispune de cantități suficiente de imunoglobulină. Preparatul este produs cu regularitate în țara noastră, conform Programului Naţional de Securitate Transfuzională, și este repartizat gratuit instituțiilor medicale.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0