Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gurău: Pentru multe partide eșecul la alegerile din Chișinău va fi fatal

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Gurău
Victor Gurău - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Victor Gurău consideră că între candidații la postul de primar al Chișinăului se va da o luptă aprigă, deoarece de rezultatele alegerilor locale va depinde mult soarta partidelor politice în alegerile parlamentare.

CHIȘINĂU, 16 mart — Sputnik. La ședința din 12 martie, membrii Comisiei Electorale Centrale au aprobat în unanimitate data desfășurării alegerilor locale în municipiile Chișinău și Bălți.

Acestea vor avea loc pe 20 mai. Anterior, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și primarul de Bălți, Renato Usatâi, au declarat că au decis să-și dea demisia din postul pe care îl dețineau.

Potrivit lui Victor Gurău, alegerile locale vor deveni de o importanță vitală pentru unele partide politice din Moldova, iar rezultatele scrutinului vor constitui un fel de trambulină în ajunul bătăliei decisive din toamnă.

Flags outside the building of the European Parliament in Strasbourg - Sputnik Moldova
Politică
Comisia de la Veneția dă verdictul în cazul alegerilor parlamentare din Moldova

„Trebuie de menționat foarte clar că victoria în alegerile din în Capitală pe 20 mai reprezintă un bonus foarte important, esențial chiar, pentru mobilizarea în alegerile parlamentare din toamnă. Oricare dintre cei care vor pierde în alegerile locale vor simți repercusiunile în următoarea confruntare. De aceea miza o constituie alegerile din toamnă", afirmă Gurău.

În acest context, politologul prezice o bătălie cruntă pentru fotoliul de primar al Capitalei, care reprezintă interes atât din punct de vedere politic, cât și ca sursă de electorat.

„Desigur, lupta va fi crâncenă. Fiindcă orice conducere de partid la nivel central, dacă nu deține controlul politic asupra Chișinăului și a capitalei de Nord, se pomenește într-o situație dominată de o mare neliniște. În primul rând, Chișinăul este un oraș care contribuie la formarea bugetului. De menționat, în mod principial, că orașul Chișinău este, practic, sursa victoriilor electorale în viitoarele confruntări parlamentare", a rezumat politologul.

Fluxul de știri
0