Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova: Moscova este gata să investigheze cazul Skripal

© Sputnik / Евгений Одиноков / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Rusia nu are niciun motiv de a refuza să coopereze în investigarea cazului otrăvirii lui Skripal.

CHIȘINĂU, 15 mart — Sputnik. Moscova nu are niciun motiv să refuze participarea la investigarea cazului legat de otrăvirea fostului ofițer GRU, Serghei Skripal, a declarat Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

„Putem discuta mult și bine despre faptul cui i-ar putea folosi această poveste. Nu există niciun criteriu, niciun motiv pe care l-ar avea Federația Rusă. Nu doar să facă așa ceva, ci și să refuze să  coopereze în această chestiune", a spus Zaharova, citată de RIA Novosti.

„În momentul de față, ceea ce ne dorim mai mult este să începem o acțiune concretă cu partea britanică. Nicidecum nu putem înțelege de ce, nu doar nouă, ci nimănui nu-i sunt prezentate date concrete", a adăugat Zaharova.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov will not visit Vienna unless progress is made in talks over Iranian nuclear program - Sputnik Moldova
Rusia
Reacție de răspuns: Rusia va expulza diplomați britanici

Luând cuvântul pe 14 martie în Parlamentul britanic, premierul Marii Britanii, Theresa May, a învinuit Rusia de implicare în otrăvirea fostului colonel GRU, Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia. MAE al Federației Ruse a respins acuzațiile, iar Ambasada Federației Ruse la Londra a prezentat o notă ministerului britanic de Externe, indicând asupra unei investigații comune a incidentului de la Salisbury. May a ignorat de fapt această notă și a făcut publică lista unor măsuri îndreptate împotriva Federației Ruse. Londra solicită expulzarea a 23 de diplomați ruși, întrerupe toate contactele bilaterale cu Federația Rusă, precum și anulează invitația pentru ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, de a vizita capitala Marii Britanii.

Condamnat pentru trădare de stat, ex-colonelul GRU Serghei Skripal și fiica acestuia au fost găsiți, pe 4 martie, în stare de inconștiență în orașul Salisbury. Potrivit autorităților britanice, cei doi au fost otrăviți cu o substanță neuro-paralizantă de producție rusească. Skripal obținuse azil politic în Marea Britanie, după schimbul de agenți dintre Rusia și SUA din anul 2010.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusa respinge orice acuzație de implicare în acest caz, iar toate acuzațiile sunt „o absurditate". Lavrov a subliniat că Federația Rusă ar dori să obțină accesul la materialele investigației, însă Londra, deocamdată, refuză acest lucru, invocând motive confuze. Potrivit lui Lavrov, Rusia este gata să coopereze cu Marea Britanie în acest dosar, dacă Londra va respecta toate procedurile ce se impun în asemenea cazuri, prevăzute în Convenția privind interzicerea armelor chimice.

Fluxul de știri
0