Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legenda rockului moldovenesc, Mihai Dolgan - 76 de ani de la naștere

Abonare
Dirijorul, compozitorul, instrumentalistul și fondatorul Ansamblului „Noroc", Mihai Dolgan, ar fi împlinit astăzi 76 de ani

CHIȘINĂU, 14 mart — Sputnik. Regretatul compozitor și interpret de muzică ușoară din Republica Moldova, Mihai Dolgan, ar fi împlinit astăzi vârsta de 76 de ani.

Mihai Dolgan s-a născut la 14 martie 1942, în satul Vladimirești, raionul Sângerei. Marele artist a decedat pe 16 martie 2008, după o cruntă luptă cu o boală incurabilă.

Dirijor, compozitor și instrumentalist, fondator al Ansamblului „Noroc" al Filarmonicii de Stat din Chișinău, Mihai Dolgan este autorul șlagărelor: „De ce plâng chitarele", „Dor, dorule", „Cântă un artist", „Primăvara", „Soare", „Toamnele".

În anul 1966, Mihai Dolgan a fondat legendara formație "Noroc", în care s-au afirmat cei mai mulți dintre talentații interpreți vocali și instrumentali de la noi. "Noroc" este o formație de muzică pop-rock și folk din Republica Moldova.

De-a lungul anilor, componența trupei a suferit mai multe schimbări. În diferite perioade, din formație au făcut parte artiști cunoscuți ca: Valeriu Găină, Iurie Sadovnic, Anatol Neamțu, Gheorghe Țopa, Anatol Bivol, Ricu Vodă, Nina Gorbani, frații Cazacu, Liviu Știrbu, Valentin Goga, Ion Aldea-Teodorovici, Lidia Botezatu, Ion Suruceanu, Valeriu Gorgos și alții.

În anul 1970, formația „Noroc" a participat la Festivalul Internațional „Lira Bratislavei", unde i-a fost acordat premiul „Simpatia publicului", pentru piesa „De ce, de ce". După acest eveniment trupa a plecat într-un turneu prin Ucraina și ar fi trebuit să plece într-un turneu în America de Sud, dar în 1970 a fost desființată fără dreptul de a mai activa în Moldova, prin ordinul semnat de ministrul Leonid Culiuc.

După ce formația a fost lichidată, între anii 1971-1975, membrii ei au cântat în diverse alte colective muzicale din Ucraina și Rusia.

În anul 1974, formația "Noroc" a revenit pe scenă cu numele "Contemporanul", denumire sub care formația a activat până în 1985. Din 1985 trupa a revenit la denumirea inițială "Noroc".

Șlagărul „De ce plâng chitarele" a devenit popular în toată lumea.

 

Fluxul de știri
0