Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un nou tip de contrabandă: Polițiștii de frontieră nu au mai văzut așa ceva

© Sputnik / Мирослав РотарьПограничная полиция
Пограничная полиция - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fenomen inedit la frontiera de stat - un nou tip de contrabandă pus la cale de cetățeni moldoveni și ucraineni.

CHIȘINĂU, 14 mart — Sputnik. Poliția de Frontieră are de furcă acum cu un nou tip de infracțiune — contrabanda cu tractoare din Republica Moldova în Ucraina, procurate în baza subvențiilor acordate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Activitatea ilegală a persoanelor bănuite de implicare în astfel de cazuri a fost deconspirată de echipa formată din reprezentanții Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova și Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, condusă de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale şi în coordonare cu Procuratura Republicii Ucraina.

Sesizând fenomenul dat, organul de urmărire penală al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră de comun cu reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au obținut date privind 1642 unități de transport de tip tractor, procurate pe parcursul ultimilor cinci ani de către persoane fizice şi juridice în baza Contractului de acordare a sprijinului financiar. Dintre acestea, s-a reuşit verificarea a peste 600 de unităţi.

Agricultură, căpșune, terenuri arabile - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mai multe firme din Moldova au obținut subvenții în agricultură prin escrocherie

În urma acţiunilor întreprinse a fost constatat faptul înstrăinării ilicite de către un agent economic a unui tractor de marca "Belarus 8.92", către cetăţeni ai Ucrainei, contrar prevederilor Contractului de subvenţii, fără autorizarea corespunzătoare. Unitatea de transport a ajuns ulterior prin contrabandă din Republica Moldova în Ucraina.

Împreună cu organele de aplicare a legii din Ucraina a fost identificat locul depozitării tehnicii agricole pe teritoriul țării vecine şi asigurată returnarea la 12 martie 2018.

În continuare se efectuează acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigații în vederea identificării altor cazuri de încălcare a prevederilor contractuale de subvenţionare la procurarea tehnicii agricole.

Pentru comiterea infracţiunii, organele de aplicarea legii cercetează patru cetățeni ai Republicii Moldova şi Ucrainei, care riscă o pedeapsă penală cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică poate fi pedepsită cu amendă în mărime de la 6000 la 11000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Fluxul de știri
0