Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a decis cine sunt fericiții care vor ieși anticipat la pensie

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a decis că persoanele care activează în condiții deosebit de nocive vor putea ieși la pensie înainte de termen

CHIȘINĂU, 13 mart — Sputnik. Persoanele care sunt ocupate la lucrări în locurile de muncă încadrate în condițiile speciale vor putea ieși la pensie înainte de termen. O decizie în acest sens a fost aprobată la ultima ședință a Cabinetului de Miniștri.

”Proiectul are drept scop acordarea pensiei pentru limită de vârstă în condiții avantajoase (reducerea vârstei standard de pensionare), persoanelor ocupate la lucrări în locurile de muncă încadrate în condițiile speciale”, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.

Социальный магазин - Sputnik Moldova
Societate
Fără carnete de muncă: Cum vor fi stabilite pensiile în Moldova

Potrivit documentului, este vorba de 84 de poziții din 10 domenii de activitate, care cuprind unitățile de producție, lucrările, profesiile, funcțiile și indicile la lucrări în subteran, lucrări în condiții de muncă foarte nocive și foarte grele în temeiul cărora se va acorda dreptul la pensie pentru limita de vârstă în condiții avantajoase.

De asemenea, proiectul prevede Instrucţiunea privind modul de aplicare a Listei locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, care reflectă particularitățile aplicării unor compartimente și poziții din Listă, determină noțiunea de „întreaga zi de muncă", precum și particularitățile confirmării vechimii în muncă pentru salariații angajați la locuri de muncă cu condiții speciale.

Menționăm că Lista aprobată va înlocui Lista nr. 1 a unităţilor de producţie, lucrărilor, profesiilor, funcţiilor şi indicilor la lucrări în subteran, la lucrări cu codiţii de muncă foarte nocive şi foarte grele, în temeiul cărora se acorda dreptul la pensie pentru limită de vârstă în condiţii avantajoase, care a fost în vigoare pînă la 31 decembrie 2016.

Fluxul de știri
0