Întotdeauna când plouă și se adună băltoage de apă pe drumul cu sens giratoriu din intersecția Calea Ieșilor, Henri Coandă, Ion Creangă și bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, plouă de-a binelea și în trecerea subterană. Și lucrul acesta are loc nu de un an — doi, ci de mulți ani, de zeci de ani. Iar autoritățile nu întreprinde nimic pentru a îndrepta lucrurile, chiar dacă prin această intersecție trece multă, multă lume. Mai ales că acolo sunt amplasate magazine, buticuri, ateliere și altele.
Oamenii sunt nevoiți nu doar să suporte apa care le cade în cap, aerul umed, dar și peisajul dezolant: tavanul și pereții îmbibați cu apă.
Oamenii ne-au spus că singurii care încearcă să aducă la normalitate situația din această trecere subterană sunt agenții economici care activează aici. Aceștia fac reparație cosmetică în fiecare an, ba chiar și de două ori pe an ca să-i mențină un aspect onorabil. Tot ei au construit acum câțiva ani și un canal de scurgere a apei ce pătrunde în trecerea subterană, ca oamenii să nu meargă prin băltoage și ca apa să se scurgă în sistemul de evacuare a apelor pluviale.
Tot oamenii care au acolo afaceri fac curățenie, au instalat becuri ca lumea să vadă pe unde calcă, dar au instalat și un pod din plastic ca să estompeze cumva apa care curge de sus.
Cunoaștem că autoritățile municipale din Chișinău, în frunte cu primarul general interimar, Silvia Radu, au anunțat că vor renova câteva treceri pietonale subterane. Trecerea subterană din această intersecție nu este, din păcate, în lista autorităților, deși aici, fără o reparație capitală, este imposibil de oprit apa care curge din stradă.
Autor: Sergiu Praporșcic