Parohul bisericii „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail" din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu, a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în studioul radio Sputnik Moldova că nașii de cununie au doar o semnificație simbolică, și nu sunt obligatorii la această ceremonie religioasă.
"Biserica cunună mirii și fără nași. Această tradiție este caracteristică doar pentru localnicii din Moldova și România. De pildă, în Rusia nu există nași la nuntă. Astfel, Sfânta Taină a Cununiei este efectuată doar în prezența preotului, tinerii având în preajmă doi tineri sau un cuplu căsătorit care sunt un fel de "martori" în cadrul cununiei religioase", spune Nicolae Ciobanu, care este și consilier cultural la Mitropolia Moldovei.
Preotul Nicolae Ciobanu a remarcat și aspecte cu privire la rolul și obligațiile nașilor de cununie. Potrivit lui, nașii trebuie să se aleagă dintre cei mai buni și mai evlavioși creștini, indiferent de starea lor socială, pentru că nașii sunt povățuitori duhovnicești ai finilor lor și au mai mari îndatoriri față de aceștia, chiar decât părinții cei trupești.
"Mai mulţi tineri spun că astăzi este tot mai greu să găseşti naşi. Lăsând în umbră partea financiară, naşii de cununie trebuie să mai posede şi calităţi creştine: să îndrume finii pe calea credinței, să aibă o viață morală exemplară, să îndemne tinerii să meargă regulat la biserica. Nașul este obligat să supravegheze duhovnicește tinerii, să le ofere iconițe și cărți sfinte de citit. Însă, constatăm că foarte mulți nași sunt lipsiți de educația spirituală, și pun accent mai mult pe interesul material: cadouri, distracții, mese copioase, etc. De aceea nu știu dacă nașul își mai are rolul de altă dată, o dată ce nu-și cunoaște principalele datorii", a adăugat preotul.
Autor: Valeria Fortuna