Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: În anul 2018, apartamentele se vor vinde la preț minim

© Sputnik / Rodion ProcaChișinău
Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Veaceslav Ioniță susține că în anul 2018 locuințele se vor vinde la un preț minim pe piața din Moldova.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță susține că anul 2018 este perfect pentru persoanele care au planificat să-și cumpere o locuință.

”Este anul când locuințele se vor vinde multe și la prețul minim din ultimii 3-4 ani”, afirmă expertul.

Potrivit lui Ioniță, industria construcțiilor a înregistrat un record în anul 2017. Numărul de apartamente date în exploatare este cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova. După 2014, dezvoltatorii și-au redus drastic alocațiile în investițiile de capital, în lipsa unor contracte cu statul și cu agenții economici, la fel ca și pentru bănci, persoanele fizice sunt salvarea.

”De aceea, companiile de construcții depun toate eforturile pentru a vinde imobile chiar și la un preț mai redus”, susține expertul.

дом - Sputnik Moldova
Piaţa imobiliară se prăbuşeşte? De ce se ieftinesc apartamentele în Capitală

În opinia lui Ioniță, mai mulți factori au influențat creșterea numărului de locuințe date în exploatare pe parcursul anului trecut și anume: cererea amânată din 2015-2016; a crescut cu peste 30 la sută volumul tranzacțiilor de locuințe; au crescut cu peste 30 procente creditele ipotecare, acestea, cât nu ar părea de paradoxal, potrivit economistului, au fost influențate și de criza din sistemul bancar. 

”Ponderea creditelor pentru persoanele fizice din totalul împrumuturilor bancare s-a dublat de la 11,6 la sută, în 2014, la 23,2 la sută, în 2017. Persoanele fizice sunt unica scăpare pentru bănci”, afirmă economistul.

În opinia lui Ioniță, criza din economie și sectorul construcțiilor tot a fost un factor favorabil. În ultimii trei ani statul și-a redus enorm investițiile capitale, de asemenea și agenții economici și-au redus cu peste 20 la sută investițiile. În consecință, industria construcțiilor a ratat contracte de câteva miliarde de lei de la stat și agenți economici.

”Singurii buni de plată sunt persoanele fizice. Din acest motiv toți operatorii din construcții s-au orientat spre construcția de locuințe, unica piața funcțională cu cerere asigurată”, a declarat Ioniță.

Повседневная жизнь - Sputnik Moldova
Nu vă lăsați mințiți: Cât de scump vă pot costa locuințele ”ieftine” din Moldova

Acesta spune că în anul care a început prețurile la apartamente nu vor crește.

”Companiile de construcții se confruntă cu o criză enormă de lichidități, peste 35 la sută din creditele luate de companiile de construcții nu pot fi întoarse. Din acest motiv pentru toți este extrem de important de a menține vânzările, iar asta nu va permite majorarea prețurilor”, notează economistul.

Cel mai probabil, potrivit expertului, și programul guvernamental ”Prima Casă” va permite menținerea unui ritm ridicat de vânzări în 2018, cea ce va determina menținerea aceluiași nivel de dare în exploatare a locuințelor.

Fluxul de știri
0